Начало Новини Актуално Боклукът на Сливен ще се съхранява под земята

Боклукът на Сливен ще се съхранява под земята

Актуално
Сливен боклук

В центъра на Сливен, на 18 места, ще бъдат изградени системи за подземно съхраняване на битовите отпадъци в урбанизираните територии. Ще бъде монтирана хидравлична система във вид на подземен асансьор, върху който ще се слага контейнерът за отпадъци. Инж. Николай Бакърджиев, главен експерт в отдел Екология в Община Сливен, обясни, че съдовете за смет ще са като сега поставените.

Единствената разлика е, че ще бъдат разположени на два метра под земята. Над контейнера ще се затваря капак и ще остават само толкова броя отвори над земята, колкото са контейнерите под земята. Може да се поставят два, три, четири до пет контейнери, според необходимостта на мястото. Системата ще се захранва с въздух от самия автомобил, който ще събира отпадъците, пише вестник Национална бизнес поща.
Контейнерите ще бъдат разположени на различни места в централната зона на Сливен - на паркинга на Розова градина, срещу магазин Билла, градинката срещу пазара, северната страна на банка ДСК, паркинга зад кино  Българка, в района на магазин Добри Желязков, срещу Виенската сладкарница, площад Хаджи Димитър, на улица Г. Раковски зад Съдебна палата, площад Васил Левски.

Системата за подземно съхраняване на битовите отпадъци е разпространена в много европейски градове в централните части, където има голям поток от хора, каза инж. Бакърджиев. Тя предотвратява възможността от разпиляване на боклука и замърсяване на градската среда. Избягват се и миризми, както и влизането на хора в контейнерите. Ако системата се окаже успешна, подземни съдове ще бъдат поставени и на други места в града. Събирането на отпадъците ще се осъществява с досегашните камиони, но те ще бъдат снабдени с допълнително устройство.

Още новини