Начало Новини Актуално Боклукът на община Мъглиж се изхвърля нерегламентирано

Боклукът на община Мъглиж се изхвърля нерегламентирано

Актуално

Община Мъглиж най-вероятно няма да се размине с предстояща санкция на РИОСВ - Стара Загора, заради нерегламентираното изхвърляне на битови отпадъци. Проблемът изплува, след като кметът Стойчо Цанев не е отговорил на писмата на областния управител за предприетите действия за заличаването на нерегламентирани сметища в близост до пътя за Бургас.

Освен това той не се е произнесъл в законно установения срок и по сигнал на гражданин от Мъглиж. На повторното запитване от страна на Йордан Николов до вчера кметът на Мъглиж отново не беше отговорил.
Областният управител информира, че повод за писмата му е невероятната мръсотия в разположената до пътя ромска махала. Хартии, найлонови торбички и всякакви боклуци са осеяли всичко наоколо, а картината може да бъде всякаква, но не и европейска. Покрай този проблем обаче е излязъл наяве и друг - още по-сериозен. Става въпрос за битовите отпадъци на цялата община Мъглиж, които извън всякакви нормативни изисквания се изхвърлят в огромен трап край града. И това продължава от лятото насам, когато община Казанлък е отказала да приема боклука на собственото си сметище. Причините са неизплатени суми в размер на 120 000 лева. Община Мъглиж спешно е поискала помощ от община Гурково и на извънредно заседание Общинският съвет склонил да приемат боклука. Независимо от това обаче незаконното сметище край Мъглиж е факт, както и това, че част от боклука е каран в с. Дъбово. Николов допълни, че в Областната администрация имат сигнали за подобни нарушения в Раднево и в Опан, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера директорът на РИОСВ - Стара Загора, Нанчо Видев заяви, че не е имал информация за ескалирането на проблема в Мъглиж. От екоинспекцията ще назначат проверка и ще наложат санкции на общината.

Още новини