Начало Новини Актуално Бойко Борисов: За седем месеца на новото правителство Брюксел отблокира седемте оперативни програми

Бойко Борисов: За седем месеца на новото правителство Брюксел отблокира седемте оперативни програми

Актуално

Днес Европейската комисия утвърди оценката за съответствие и по последната, седма Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че по програмата ще могат да бъдат усвоени 2,8 млрд. лв. ОП Развитие на човешките ресурси е изключително важна за малкия бизнес, за квалификацията и преквалификацията в социалната сфера, особено в условията на криза, допълни министър-председателят.

Всички седем оперативни програми, които бяха замразени по времето на предишните управляващи сега са с положителни оценки за съответствие. За изминалите месеци сме създали възможност България да усвои 13 млрд. лв., каза премиерът Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.
По думите му всички, които имат готови проекти веднага трябва да ги съобразят с изискванията на Брюксел, за да могат да ползват средствата. За тези, които не разполагат с необходимия административен капацитет за изготвянето на проекти, имаме готовност да създадем нов орган към Министерския съвет, който да подпомага, контролира и съдейства на общините, каза премиерът. Той уточни, че подобна стъпка ще бъде предприета, ако самите кметове пожелаят и заявят необходимост от подкрепа.
При абсолютно строга дисциплина и контрол до края на годината могат да бъдат усвоени около 1,4 млрд. лв.. Най-сетне имаме одитен орган,  спечелил доверието на Брюксел и имаме политическата воля да не позволим нито едно евро да се разходва по начин, който да влезе в противоречие с мерките за съответствие,  заяви министър-председателят.

Още новини