Начало Новини Актуално Бойко Борисов: В най-тежката криза на Панаира в Пловдив участват над 1 200 фирми

Бойко Борисов: В най-тежката криза на Панаира в Пловдив участват над 1 200 фирми

Актуално

откриване Международен панаир ПловдивФактът, че по време на най-тежката криза в света над 1200 компании участват в Международния технически панаир, се обяснява с два фактора. Първо, Международен панаир Пловдив се управлява добре и привлича интереса на фирмите, за да идват тук. Второ, България се ползва с уважение заради стриктната фискална дисциплина, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът направи изказването по време на откриването на 68-то издание на най-авторитетния форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа.

Убеден съм, че все повече инвеститори ще идват в България заради ниските данъци, които не се изкушихме да вдигнем в кризата, и заради политическата стабилност, добави премиерът. Надявам се в края на панаира да отчетем повече сключени договори, пожела министър-председателят, преди да пререже лентата на Есен 2012. Асистираха му министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и бизнесменът Георги Гергов в присъствието на кмета на община Пловдив Иван Тотев, Пловдивският митрополит Николай, посланици, депутати и изложители, съобщиха от пресцентъра на Международен панаир Пловидив.

Щастлив съм да видя, че независимо от жестоката криза на европейския пазар, под силното ръководство на г-н Георги Гергов Международен панаир Пловдив инвестира в модерните услуги и в инфраструктурата, за да запази своята силна позиция в Югоизточна Европа. Поздравления за това, изтъкна в своето приветствие президентът на Международната асоциация на изложбената индустрия (ЮФИ) Ари Бриенен. Той е специален гост за честването на 120-годишнината на националния изложбен център, чиято кулминация е по време на Международния технически панаир. 120 гълъба, символизиращи годините на съществуването на панаира, литнаха в небето като послание за бъдещето.

По покана на бизнесмена Георги Гергов, който е и президент на Централноевропейския панаирен алианс, специално за юбилея в Пловдив пристигнаха много ВИП гости, сред които Клаус Дитрих, председател на Алианса, и Янош Барабаш,  председател на Международния съюз за изложбена статистика. Те поздравиха Георги Гергов за избирането му на високия пост в една от най-авторитетните европейски организации в бранша.

Панаирът направи най-важната крачка - да помага на изложителите да срещнат своите партньори, да покажат своята продукция и да намерят пазар за нея. Фактът, че вие ни уважихте и дойдохте на изложението, на мен ми дава много надежди за бъдещето, заяви Георги Гергов след срещата с тях.

Есенният панаир в Пловдив продължава от 24 до 29 септември с присъствието на над 1 250 участници - 752 директни изложители и 505 представени фирми, от общо 43 страни. 171 нови компании се включиха тази година в деловия форум. Официалните държавни участия са 15, с 5 повече от миналата година.

В десетте специализирани международни изложби се демонстрират близо 90 новости, от които 11 световни и 12 европейски. Машиностроенето, енергетиката, екологията, управлението на водите, строителството и ВЕИ секторът са представени със силни експозиции. 26 премиери ще има на Автомобилен салон Пловдив.

Акцентите на Есен 2012 са зелената икономика, модерните технологични решения, подобряване на условията за бизнес в България и амбицията на българските фирми да създават нови разработки. 40 продукта кандидатстват за златен медал, най-престижното пазарно отличие в България.

Над 40 прояви – семинари, конференции, презентации и делови срещи, изпълват съпътстващата програма. Една от най-интересните инициатива е Дни на зелената енергия (26 - 28.09.), на които ще се предлагат практични решения за пестене на енергия в предприятията, общините и дома. Предвидени са консултации за получаване на финансова помощ за саниране на жилища и намаляване на енергийните разходи в малки и средни предприятия. Ще бъдат презентирани над 50 иновативни проекта.

Очаква се около 100 000 посетители от страната и чужбина да дойдат на Международния технически панаир, където ще се запознаят с актуалните тенденции, технологии и продукти в областта на машиностроенето, строителството, екологията и енергетиката, управлението на водите, химията, минната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване,  електрониката и електротехниката, информационните технологии, автомобилното производство. Експонатите са разположени в 10 палати и откритите площи край тях.     Специалната Юбилейна палата е посветена на 120-годишнината от Първото българско изложение, чийто наследник е Международен панаир Пловдив. Проявите в нея започнаха с валидирането на пощенска марка, посветена на юбилея, с тираж 15 000 екземпляра. Първият печат поставиха премиерът Бойко Борисов, бизнесменът Георги Гергов и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Експозициите  на Есен 2012 ще са отворени в дните от 24 до 28 септември от 9.00 до 18.00 часа на 29 септември – до 14.00 часа. Билетите струват 6 лева, а за инвалиди, пенсионери и ученици са по 4 лева. Фирмите също ползват отстъпка при предварителна заявка за над 20 броя.

За улеснение на посетителите е осигурен безплатен транспорт от Централната жп гара до панаирните палати.

пощенска марка панаир Пловидв

Още новини