Начало Новини Актуално Бойко Борисов: Това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя забележка

Бойко Борисов: Това ще е последният път, в който на министър Трайков му правя забележка

Актуално
Бойко Борисов и Трайчо Трайков

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. За втори път и това ще е последният път, за който на министър Трайков му правя подобна забележка – трети път няма да има. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос, свързан с меморандума, подписан между НЕК и Атомстройекспорт.

Снощи, след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, дойде при мен, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков, Дянков напоително му обясни, как включително и в неделя ги е викал - и руската страна, и Първанов, и НЕК и лично е водил преговорите, предаде Агенция Фокус. Обясни му, че по смисъла на субординацията на правителството, той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да го прави и Първанов да му докладва и че това е груба грешка, че е избързал да говори преди да говори с него. Още повече, че аз слушах разговора между тях двамата и Дянков това го попита, кое налагаше да го кажеш сега, да не изчакаш утре, когато си дойда да излезем и да обясним тези неща, обясни премиерът.

Премиерът посочи, че двамата министри са спорили час на финансово-икономически теми. „Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки че той може да изпълнява тази задача, която той като вицепремиер ще му дава. Слушах ги един час и всъщност разбрах, че спорът им е върху думата парафирам. Според Дянков думата парафира означава, че всяка страница се парафира от страните и тя не носи абсолютно никакъв ангажимент до подписване на договора или неподписването му след два месеца. Трайков казва, че с един месец по-малко трябва да са три месеца. Аз съм убеден, че и след два и след три месеца да е, ако ние нямаме след два месеца решение и след три няма да имаме. Около всичко това се завъртя един голям спор”, заяви Борисов.

Той заяви, че много държи на министър Трайков, но това е колективен спорт. „Аз на министър Трайков му казах, много държа на теб, сигурно е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт или колектив. Когато на човека под мен съм му възложил да контролира, организира и да проведе двата преговора - в такъв случай ти се съобразяваш с него”, заяви той.

Още новини