Начало Новини Актуално Бойко Борисов се закани да затвори полигон Змейово

Бойко Борисов се закани да затвори полигон Змейово

Актуално

"Или ми доказват, че замърсителят на Стара Загора не е полигонът "Змейово", или го затварям", заяви вчера Бойко Борисов в БАН. Задачата е поставена на Централната лаборатория по обща екология на Българската академия на науките, с която МО има сключен договор за 14 хиляди лева. Премиерът е възложил на министъра на отбраната Аню Ангелов, който в неделя беше в Стара Загора, да докаже, че военните не са виновни.

"Всички проби, които дават наличието на тежки метали - почва, води, въздух, птици, включително и бръмбари, ако трябва да се изследват, ще ни кажат точно кой е замърсителят, за да успокоим населението", отсякъл министър-председателят.
"Изключително съм удовлетворен от бързината и категоричността, с която правителството тръгва да решава един от най-тежките екологични проблеми в региона", заяви от Дортмунд, Германия, където е на световното ловно изложение, областният управител Йордан Николов. Той припомни, че премиерът не за първи път декларира твърдото си намерение замърсяванията на Стара Загора да бъдат прекратени веднъж завинаги.
Зам.-областният управител Галина Стоянова подчерта, че за решаването на проблема се работи на скорост и че вчера преди обяд е имала среща с военните. Те са започнали да проучват възможностите за прекарване на интернет връзка за автоматичната си измервателна станция от някое от близките населени места. Първата от петте наблюдателни камери на полигона щяла да заработи до 15 февруари, а до края на месеца се очаквало и възобновяването на космическите наблюдения. Те щели да обхващат доста по-широк периметър от предишния, за да се следят и други евентуални замърсители. Стоянова допълни, че Министерството на отбраната ще назначи на щат на полигона представител на гражданите, който ще следи за всичко, което се върши там. От 11 часа в петък пък областният управител насрочвал среща с всички кметове от населените места около военния обект, с ръководството на полигона, неправителствени организации и медиите, пише вестник Старозагорски новини.
Зам.-областният управител е разпоредил и проверка по два сигнала на граждани за източници на замърсяване. Стоянова е изпратила писма до директорката на РИОСВ и до Oбщина Стара Загора във връзка с информация за отопление с автомобилни гуми. Става въпрос за оранжерии и свинарници в непосредствена близост до Стара Загора.

Още новини