Начало Новини Актуално Бойко Борисов: Пестеливи сме с харча на европарите за автомагистрала Тракия

Бойко Борисов: Пестеливи сме с харча на европарите за автомагистрала Тракия

Актуално

Министър-председателят на България Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев вчера направиха първата копка на ЛОТ 2 на автомагистрала "Тракия". Участъкът, който ще свързва Стара и Нова Загора, е с дължина 31.8 км и трябва да бъде завършен за 25 месеца. За неин изпълнител беше избрано Обединение "Магистрала Трейс" с водещ партньор "Трейс Груп Холд" АД. Проектът се реализира със средства на Кохезионния фонд на ЕС и национално съфинансиране.

Стойността на трасето е 137.868 млн.лв.
Премиерът беше категоричен, че правителството няма да отпусне нито ден повече от договорения срок и нито лев отгоре от цената...
Вчера стана известно, че строежът на един километър от ЛОТ 2 на АМ "Тракия" ще е близо 5 пъти по-евтин от най-евтиния в Европа. За сравнение премиерът посочи Германия и Чехия - 19 млн.евро за километър, Австрия, Гърция и Албания - 10 млн.евро, Унгария - 11 млн.евро, Румъния - 27 млн.евро, а в България - 2.2 млн.евро. "Това е начинът да докажем на Европа, че българските строители, българските фирми работят и качествено, и бързо, и на значително по-ниски цени. А на европейските данъкоплатци - че сме в пъти по-пестеливи за техните пари. Затова очакваме Брюксел да толерира всички наши действия в тази посока", каза Борисов.
Пред многобройните гости, дошли на мястото, където беше направена първата копка на ЛОТ 2 (кръговото кръстовище на пътя Стара Загора-Димитровград), сред които областните управители на Стара Загора и Сливен, депутати от Старозагорски избирателен район, общинското ръководство на Стара Загора и др., Борисов припомни тежкото наследство със строителството на магистрали, което е унаследило правителството на ПП ГЕРБ, пише вестник Старозагорски новини. "Няколко правителства поред обявяваха магистралата като почти готова, но така си вършеха работата, че дойде време ние да правим първа копка. За наше съжаление, те продължават да пречат. Когато дойдох (б.р. - във властта), АМ "Тракия" нямаше строително разрешение. Изобщо идея не са имали да правят нещо. Само са ви лъгали", коментира премиерът и допълни, че те и сега пречат: "В момента БСП чрез Младен Червеняков продължават да ни спират и обжалват строителния надзор и не са си платили таксата от 50 лв., за да забавят работата още с десетина дена. Ако нямат, да съберем пари и да им дадем 50 лв. Те умишлено не са я внесли, за да печелят време. Но дори да се опитат да продължат с бойкота, ние ще сложим временен строителен надзор, така че сроковете ще ги изпълним."
Министърът на регионалното развитие и благоустройството пък припомни, че автомагистрала "Тракия" е негов връстник, че изграждането й е продължило много години и обеща, че въпреки икономическата криза, тя ще бъде завършена до средата на 2012 година. Той благодари на всичките шест министерства за съвместната им работа и за съкратените срокове по подготовката и провеждането на процедурата. "Това, което те свършиха от септември насам, при нормални темпове би отнело три години", каза Плевнелиев. Всичко било според законовите изисквания, археологическите проучвания по трасето били направени, осигурено било и финансирането, имало строително разрешително. Реално работата по строителството на ЛОТ 2 можела да започне след три седмици (дотогава се очаква КЗК да се произнесе за строителния надзор), през което време щели да бъдат преведени и първите авансови суми. Министърът информира, че в началото на август ще започне строителството и на ЛОТ 3, а няколко месеца по-късно - и на ЛОТ 4. Темповете, с които правителството на ГЕРБ работи, той сравни с обещанията на предишни кабинети. Ако всички те били изпълнени, то цялата страна трябвало вече да е покрита с европейска пътна мрежа.
За да бъде гарантирано качественото изпълнение на АМ "Тракия", освен конкурсното начало за избор на строителен надзор, от ПП ГЕРБ обещаха и ежедневен контрол от страна на държавата.
От фирмата изпълнител на строежа на ЛОТ 2 вчера съобщиха пред медията ни, че в близките две години пътният участък ще осигури работа на още десетина подизпълнители и на 1500 души от Старозагорска и Сливенска област. Ще се действа едновременно на три-четири участъка от по няколко километра.
По предварителни сметки само земните работи са около 8 милиона кубични метра. Ще бъдат изградени 19 мостови съоръжения, пътен възел на пресичането на АМ "Тракия" с път I-5 - Стара Загора-Хасково, етапна връзка с пътя Нова Загора-Раднево, ще се извърши реконструкция на далекопроводи за високо напрежение, водопроводи, напоителни и отводнителни съоръжения. Освен ниската цена, строителите са поели и ангажимент за поставяне на бавноизносващо се асфалтово покритие. Гаранционният срок на ЛОТ 2 е 5 години.
Създадената според изискванията на ЕС дирекция ще следи всеки ден отделните етапи по изграждането на ЛОТ 2.


АПИ ще контролира денонощно качественото изпълнение на строителството

- Г-н министър-председател, как държавата ще гарантира, че строителството на ЛОТ 2 на автомагистрала "Тракия" ще бъде извършено качествено на цена, близо 5 пъти по-малка от най-евтиното в Европа?
- Виждате ли тези момчета, които са си сложили каски на АПИ? Това е Агенция "Пътна инфраструктура". 24 часа тези хора, които виждате с тези каски, ще стоят през цялото време при строителството на магистралата, тъй като лично министър Плевнелиев и Агенцията носят отговорност. За нито час по-дълъг срок, нито лев повече над цената за изпълнение. Понеже ние не искаме да се озовем 2012 г. в положението, както заварих магистрала "Люлин" - опряна в планината за наникъде. Всеки ден ние ще знаем какво се прави на магистралата, всеки месец ще знаем дали сме в сроковете, всяко шестмесечие ще знаем точно колко ни остава.
- Имаме ли сигурност, че парите за АМ "Тракия" ще бъдат отпуснати по оперативната програма след 8 месеца?
- Имаме сигурност, че в средата на 2012 г. българите ще ходят на море от София до Бургас по магистралата. Това съм обещал, това правя.
- Можете ли да кажете авансово малко от добрата новина - с какво ще зарадвате народа с готвените от Вас антикризисни мерки?
- Не. В сряда, живот и здраве.
- Нещо за Стара Загора можем ли да ви попитаме?
- Кмета и областния.
- Проблемът с обгазяванията не зависи от тях, г-н Борисов.
(За съжаление пресконференцията беше прекратена от екипа на Борисов точно на този въпрос от страна на "Старозагорски новини".)

Още новини