Начало Новини Актуално Бойко Борисов: Имаме 100% финансиране на проекта Набуко

Бойко Борисов: Имаме 100% финансиране на проекта Набуко

Актуално
Проекта Набуко

Президентът на ЕК, Европейската инвестиционна банка и българското правителство ще работят заедно по важните инфраструктурни проекти, които вече са европейски, заяви премиерът Бойко Борисов, след среща с президента на Европейската инвестиционна банка Филип Мейщад.

Дава се шанс четирите лота на магистрала Струма да бъдат финансирани от ЕИБ и експерти на банката да участват в техническата помощ на проекта, както и пряко да участват в бързото преодоляване на бюрокрацията в усвояването на средствата, посочи премиерът, съобщи Ekipnews. Според него строежът на магистрала Струма ще продължи около четири години.
ЕИБ ще се включи с помощ за проектите - магистрала Черно море, Дунав мост. В следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, работни места и това ще даде възможност на държавата да диша, каза Борисов.
По думите му за проекта Набуко може чрез банкови гаранции да се получат пари и да се плати дял от 1,2 млрд. евро. Към днешна дата имаме 100 % финансиране за Набуко, каза Борисов. Щом ги има в тази папка, след няколко години ще ги има и на трасе, затова съм много щастлив, каза Борисов и показа папката с големите инфраструктурни проекти.

Още новини