Начало Новини Актуално Бойко Борисов даде старт на отсечката Стара Загора - Нова Загора от автомагистрала Тракия

Бойко Борисов даде старт на отсечката Стара Загора - Нова Загора от автомагистрала Тракия

Актуално

Министър-председателят на България Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха първа копка на Лот 2 на автомагистрала Тракия. 32-километровата отсечка Стара Загора - Нова Загора трябва да бъде изградена за 25 месеца. За неин изпълнител беше избрано Обединение Магистрала Трейс с водещ партньор Трейс Груп Холд АД. Стойността на трасето е 137,868 млн. лв. Проектът се реализира със средства от Кохезионния фонд на ЕС и национално съфинансиране.

Така цената на 1 км е около 2,2 млн. евро, което е няколко пъти по-малко от средствата, които се влагат в аутобаните в други европейски държави, подчерта премиерът. Тъй като отсечката от автомагистрала Тракия е по програма на ЕС и става въпрос за парите на данъкоплатците от Европа, искам да кажа, че ние сме в пъти по-пестеливи. Затова очакваме Брюксел да толерира всички наши действия в тази посока, подчерта Бойко Борисов.
Той припомни, че няколко правителства са обещавали на българските избиратели, че ще пътуват по автомагистрала Тракия, но нищо не са направили.
За наше съжаление, те продължават да пречат. В момента БСП, чрез Младен Червеняков, продължават да ни спират и обжалват строителния надзор, за да забавят работата с десетина дни, коментира той.
Премиерът заяви, че ако БСП продължават с бойкота, като обжалват избрания строителен надзорник, ще бъде назначен временен изпълнител, но сроковете за строителството на Лот 2 ще бъдат спазени.
С изграждането на Лот 2 на автомагистрала Тракия ще се облекчи най-рисковото трасе от София за Бургас, взело десетки жертви по пътищата.
За да се гарантира сигурността и качеството на строително-монтажните работи, ще бъде въведен 24-часово дежурство на Агенция Пътна инфраструктура.
Общата дебелина на основните и асфалтовите пластове на Лот 2 ще бъде 70 см.

Слово на премиера Бойко Борисов преди първата копка на Лот 2 на автомагистрала Тракия на 3 май 2010 г.

 

Репортаж

 

  • Участъкът от автомагистрала Тракия от София до Пловдив е в експлоатация от 25 години. Решението за изграждането на „Тракия" е взето  през 1964 г., като тогава тя е замислена като част от автомагистрален пръстен, включващ още магистралите „Хемус" и „Черно море". Строителството започва през 1975 г. и десет години по-късно влиза в експлоатация първият участък на магистралата от София до Пловдив. В следващите 10 години са извършени предпроектни проучвания на лотове 2, 3 ,4.
  • През юли 2000 г. правителството сключва финансов договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на стойност 100 млн. евро, с които да се изградят отсечките Оризово - Стара Загора и Карнобат - Бургас. От българска страна съфинансирането е в размер от 140 млн. евро.
  • На 1 юли 2006 г. официално е пуснат в експлоатация първият подучастък от лот 1 - между Оризово и Чирпан, с което общата дължина на магистралата става 186,5 км. На 2 ноември същата година е открит участъкът Карнобат - пътен възел „Бургас запад" при кв. Ветрен (35,2 км) от лот 5.
  • На 5 октомври 2007 г. официално е пуснат в експлоатация участъкът между Чирпан и Стара Загора, с което завършва изграждането на лот 1 (Оризово - Стара Загора) с обща дължина 38,7 км.
  • Очаква се до 2012 г. да бъде завършена и цялата отсечка Стара Загора - Карнобат.

Още новини