Начало Новини Актуално Бойко Борисов даде старт на изграждането на Музей на религиите в Стара Загора

Бойко Борисов даде старт на изграждането на Музей на религиите в Стара Загора

Актуално
джамия Стара Загора

На 21 април в Стара Загора се състоя церемония за началото на дейностите по проекта за изграждането на първия в страната Музей на религиите. Идеята принадлежи на местната организация на ВМРО и се превърна в реалност с решаващата подкрепа на НБП и Българското интелектуално опълчение (БИО).

В церемонията участваха премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, областният управител Йордан Николов, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, директори на културни институти, представители на организации, ангажирани със строителните работи и реставрацията на сградата на бившата Ески джамия и създаването в нея на Музей на религиите.

Обектът в Стара Загора е култов комплекс, който на едно и също място включва паметници от няколко епохи - култова яма, датирана от ранно желязната епоха; данни за светилище на Тракийския конник, едноапсидна християнска църква и мюсюлмански храм, издигнат към 1409 г., информира вестник Национална бизнес поща.

Музеят е първият обект, който след две години подготовка стартира с европейски пари, и се надявам, че ще бъде първият обект, с който ще започнем и ще развиваме културен туризъм - каза Вежди Рашидов. Имаме стратегия, тя е много сериозно направена. Започваме от Стара Загора, като след няколко месеца трябва да имаме един национален паметник на културата и Стара Загора да стане туристически център с една добра дестинация за културен туризъм. Аз ще го следя с удоволствие, а сега: На добър час!

Премиерът Бойко Борисов връчи символично оригиналния ключ на сградата на Иван Славов, управител на консорциума Ески Зара, който ще изпълни строителните дейности. Това е едно начало, което да стане като Ерусалим - каза министър-председателят. Това ще бъде паметник на верската толерантност. Вътре има църква, има тракийско светилище, ислямът е налице. Ще демонстрираме една истинска етнокултурна толерантност. Тук мястото става много красиво с европари и с наши пари. Успех! Ще проконтролираме работите много внимателно.
Работите по Музея на религиите ще се извършват по Оперативна програма Регионално развитие 2007 - 2013 г. Проектът включва консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите - Стара Загора. Бенефициент е Министерството на културата.

Стойността на проекта е 2 368 381 лева. Началото е положено през ноември 2009 г., краят на проекта трябва да е ноември 2011 г.
Възложител е Министерството на културата. Проектант е Евро рест 2002 - София. Главен технически ръководител е инж. Любомир Славов.

Още новини