Начало Новини Актуално Бойчо Биволарски: Направиха преврaт със служебна победа

Бойчо Биволарски: Направиха преврaт със служебна победа

Актуално

Ако бях на мястото на Илия Златев, щях да се срамувам от себе си
- Г-н Биволарски, как ще коментирате случилото се на конференцията на БСП - Стара Загора?

- Ако бях на мястото на Илия Златев, щях да се срамувам от себе си. Това, което се случи на конференцията, е преврат със служебна победа. От 345 делегати, 97 са гласували за Илия Златев, което е 28% от общия брой.

- Ще обжалвате ли решението на конференцията?

- Бяха направени поне 5 нарушения на устава на БСП, които ще обжалвам. Ще спомена само едно - при затворена листа с двама кандидати за балотаж, когато не могат да се правят отводи и самоотводи, когато председателят на комисията по избора отива в печатница, за да печатат бюлетините, почва нов дебат за искане на отвод от страна на наш другар, което е противоуставно.
Отводът ми беше поискан от Тотьо Бакалов - най-възрастният делегат, едно лице със съмнително минало, което според мен не е лицето на нашата партия. Младите хора не гласуваха. В момента, в който се гласува моят отвод, те бяха категорични, че напускат партията. Успях да ги успокоя, но не гласуваха поради дирижираната ситуация.
Ще акцентирам и върху това, че при явния вот беше оказан натиск върху хората, защото от 310 регистрирани делегати, се оказа, че около 246 само са гласували. Имаше манипулация и при преброяването. Поисках лично от водещия - комсомолския активист Георги Георгиев, прегласуване, поради съмнение в преброяването, но той не го подложи на гласуване, което потвърждава факта, че всичко беше по предварителен сценарий, за да се претупат нещата и да спечели Илия Златев.

- Какво ще правите оттук нататък?

- Оттук нататък като човек, който е верен на партията от 38 години, ще работя за нейния авторитет, няма да преча на никого, няма да я напускам, за разлика от някои други другари, които веднъж я напуснаха и след това се върнаха, за да печелят някакви дивиденти. Очаквам след Конгреса, с решение на Общопартийната контролна комисия, в старозагорската партийна организация да бъде насрочен нов пълен цикъл отчетни избори, защото това, което се получи на 5 май, не е реалното състояние на партията и не е реалният избор. Срамота е общински лидер да бъде избран с 97 гласа от общо 345 делегати, с 28%.

- Ако трябва да определите случилото се накратко, как бихте го формулирали?

- Сценарий, под диктовката на Евгений Желев, но не винаги парите решават проблема. Евгений Желев успя с натиск, но ако е истински социалист, трябва също да се срамува от себе си.

- На конференцията беше поставен въпросът с жилищата на сина Ви...

- Категорично заявявам, че това са имоти на моя син и семейството ми сме готови компетентните органи да проверят произхода на парите. Но ние не се бяхме събрали да коментираме имотите на нашите деца, защото някои деца имат много повече от това, което имат нашите. Той е млад, кадърен, на 33 години е, печели добре. Подчертавам - готови сме компетентните органи да направят проверка по отношение на недвижимото имущество на сина ми по всяко време. Всичко ще бъде доказано. Да заповядат и тези, които по този грозен начин провокираха нещата.

- Оттук нататък, след този скандал, какво ще се случи с БСП - Стара Загора?

- Смятам, че след като мине Конгресът, след като бъде избрано новото ръководство, моята партия ще се представи достойно на предстоящите парламентарни избори. Стига в листата да няма хора като Евгений Желев. Хора като него са вредни за партията, защото не можеш да яхваш партията, когато ти трябва, а когато не ти трябва, да кажеш, че си независим. Истинският социалист е зависим от партията, той държи на партията си. Ако си член на една партия - бъди последователен - такъв, какъвто съм аз вече 38 години и ще остана до края на живота си последователен в идеите на моята партия.

Интервю: вестник Старозагорски новини

Още новини