Начало Новини Актуално Близо денонощие спасители се бориха за живота на 110 пътници

Близо денонощие спасители се бориха за живота на 110 пътници

Актуално

Близо денонощие продължи борбата за спасяването на 110 пътници в два влака, заседнали заради снежния ад рано сутринта във вторник по жп линията край гара Радунци в Стара планина. Още в 4.00 часа на вторничния ден екипи на Гражданска защита и Аварийно-спасителния отряд в Стара Загора са започнали да разчистват 12-километровия път от гара Тулово до гара Радунци.

Наложило се е да отстраняват десетки пречупени от бурята вековни дървета, както и да правят проход в близо 80-сантиметровата снежна покривка. Операцията е била ръководена от временно изпълняващия длъжността областен управител Димитър Драчев, а предимство са имали болните и възрастните хора, пише вестник Старозагорски новини.

Първа от влака е била изведена жена със сърдечен проблем, която е откарана до Спешния медицински център в град Гурково. Веднага след това помощ са получили майка и 3-месечното ѝ бебе, които са били настанени в топло помещение.

Създадена беше организация за поетапно транспортиране на останалите пътници, като наши служители дежуряха на 4 смени. Във вторник около 22.00 часа всички пътуващи бяха извозени извън проблемната зона. До пристигането на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски тежката ситуация вече беше овладяна. Някои от пътниците бяха закарани до Тулово и от там до Стара Загора, като БДЖ осигури необходимите автобуси, а трима бяха временно настанени в хотел в Габрово, коментира говорителката от екипа на БДЖ Десислава Симеонова. Вчера от холдинга Български държавни железници пък съобщиха, че продължават възстановителните работи по железния път в участъка между гара Дъбово и гара Горна Оряховица. По тази причина всички влакове, които обичайно преминават по него, ще се движат по съкратен маршрут. Влаковете от Стара Загора ще пътуват само до гара Тулово, а тези от Русе и Варна - само до гара Горна Оряховица. От БДЖ съобщиха още, че ще възстановят сумите на всички пътници, които желаят да върнат своите предварително закупени билети за пътуване с отменените влакове.

 

Още новини