Начало Новини Актуално Близо 72 млн. лв. са изплатени по ОПИК на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от CO

Близо 72 млн. лв. са изплатени по ОПИК на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19

Актуално

Подкрепа на микро- и малки предприятияПодкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 са в размер на 71 736 919 лв. Днес стартира оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка.

Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата, за преодоляване на икономическите последици от кризата, към българския бизнес, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му бързото усвояването на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни. Борисов посочи, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв.

Той допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани.

Управляващият орган на Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020 /ОПИК/ подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения.

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. До крайния срок /16.30 часа на 24.08.2020 г./ са получени 1 932 броя проектни предложения на стойност 263 688 340.21 лв.

Още новини