Начало Новини Актуално Близо 50% от данъците на Община Стара Загора са събрани

Близо 50% от данъците на Община Стара Загора са събрани

Актуално

Над 10 милиона лева са приходите от местни данъци и такси на Община Стара Загора, събрани през изминалите два месеца - март и април 2012 г. - съобщи за медията ни Цанка Ганева, директор на Дирекция Финанси. - В сравнение с миналата година те са с 20% повече. За 2012 година трябва да се съберат около 21 милиона, т.е. събрали сме близо 50% от планираното.

Би могло резултатът да бъде по-добър, тъй като 5% са стимул. От тук насетне събирането става по-трудно.
Според г-жа Ганева полученият резултат се дължи на създадената по-добра организация. От миналата година се работи с нов софтуер. Подменена е част от техниката. Вкарано е видеонаблюдение в двете най-големи каси на бул.М.М.Кусев No 5 и 35. Увеличен е броят на касите и работното време е удължено. Това е от гледна точка на логистиката и организацията.

От друга страна, хората, които искат да се издължат към Общината, но са притеснени от финансова гледна точка, предпочитат да се възползват от 5 процентната отстъпка, осигурена през първите два месеца.
До края на юни т.г. първата вноска за местните данъци на недвижимите имоти, МПС-та и такса Битови отпадъци се внася без лихви. Тази година те се изплащат на две вноски - до 30 юни и до 30 октомври. След този срок дълговете се олихвяват с основен лихвен процент 10, както е по закон.

За онези, които са пропуснали първата вноска за патентния данък, от 3 май 2012 г. започват да се начисляват лихви, пише вестник Старозагорски новини.

Цанка Ганева заяви, че финансовото състояние на Община Стара Загора е нормално. Посрещат се финансовите ангажименти и няма задължения.

Все още не са възстановени средствата за изпълнението на проекта Калояновец-Ловец, макар че има такава надежда това да стане в най-скоро време. По отношение на проекта Електронно управление в началото на годината има верификация в размер на 650 000 лева, но тя за съжаление е окончателна и повече средства няма да постъпят. Това означава, че над 700 000 лева са за сметка на Община Стара Загора от изпълнението на този европейски проект.

Още новини