Начало Новини Актуално Близо 3 млн. лв. загуби на ден за Мини Марица-изток ЕАД

Близо 3 млн. лв. загуби на ден за Мини Марица-изток ЕАД

Актуално

По повод стачката, изп. директор на Мини Марица-изток ЕАД инж. Евгени Стойков излезе с официално обръщение към работниците и служителите на дружеството, което публикуваме без редакторска намеса:


Уважаеми колеги,

Обръщам се към вас по повод обявената от представители на синдикатите стачна готовност, която смятаме за неоснователна и незаконна.

Оценявам по достойнство положените усилия за изпълнение на производствената задача за 2011 година. По време на преговорите със синдикалните представители сме заявили готовност да изплатим допълнителни възнаграждения на пряко заетите в производството, които според ръководствата на клоновете са допринесли за този добър резултат. Извън това, за четвърто тримесечие със заплатите за месец декември 2011 г. ще бъдат разпределени компенсации в размер 10,35% върху тримесечното брутно трудово възнаграждение.
Уверявам ви, че други искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние. Общият размер на всекидневните загуби при ефективна стачка ще достигнат 3 000 000 лева, което ще затрудни плащанията към персонала и разплащанията с доставчиците и клиентите. Положихме всички усилия в последните 12-часови тежки преговори да декларираме добрите си намерения. Винаги сме готови да продължим разговорите.

Убеден съм, че всички знаете, че законността на предстоящата стачка е под съмнение и е внесен иск от ръководството на дружеството в съда. При обявяването за незаконна всички участвали в нея носят дисциплинарна и имуществена отговорност. Съгласно чл.18 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, по време на стачка не се изплаща трудово възнаграждение от работодателя.
Вярвам, че след най-успешната от 60 години насам година ще продължим заедно със сигурни стъпки напред. Доказахме се като предприятие дори в период на обща криза.
Апелирам към вашия разум с общи усилия да решим проблемите, без да поставяме под заплаха бъдещето на Мини Марица-изток ЕАД.

Инж. Евгени Стойков
Изпълнителен директор на Мини Марица-изток ЕАД

Още новини