Начало Новини Актуално Близо 2 млрд. лв. от еврофондовете ще се инвестират в региона на Стара Загора

Регионът на Стара Загора ще възползва в най-голяма степен от пари от еврофондовете, отделени за мерките за декарбонизация

Актуално

Очаквамe до края на годината Европейската комисия да одобри Фонда за справедлив преход. По него страната ни ще получи около 2,5 млрд. лв. за развитие на регионите, засегнати от мерките за декарбонизация в изпълнение на зелената сделка - областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това съобщи в Стара Загора заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Тя представи възможностите за развитие на региона чрез новите европейски програми, управлявани от министерството. В срещата участваха зам.-областният управител на Стара Загора арх. Банко Банов, представители на общините, неправителствени организации, бизнеса, граждански сдружения и др.

Иванова обясни, че в момента, в координация с ЕК и Министерство на енергетиката, се изготвят Териториалните планове за справедлив преход за трите региона. В тях ще бъдат разписани мерките и проектите, които ще се финансират. Плановете ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и гражданите от трите области ще могат да дадат коментари и препоръки. При одобрение на програмата до края на годината ще може да се кандидатства с проекти от началото на 2023 г., посочи Иванова. Тя допълни, че се планира област Стара Загора да получи над 50% от средствата, а другата половина ще е за останалите два региона.

Стара Загора ще има достъп до близо 276 млн. лв. за изпълнение на проекти за градско развитие по Програма Развитие на регионите 2021-2027 г. Градът се състезава за средствата с Пловдив и Бургас, като трите центъра могат и да си партнират за обекти от общ интерес. По-малките градски общини в Югоизточен район, където попада област Стара Загора, ще бъдат финансирани с 364 млн. лв.

Регионът ще има достъп до финансиране по пет европейски програми за транснационално и междурегионално сътрудничество, в които страната ни участва с цялата си територия. Те ще подкрепят мерки за подобряване на конкурентоспособността, иновациите, прехода към възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда, достъп до заетост и образование и др.

Най-сериозен интерес предизвика програмата за енергийна ефективност на жилищата, която ще се финансира с 1.4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Зам.-министър Иванова информира, че шест пилотни гишета за обслужване на гражданите ще бъдат разкрити в страната до края на годината. Догодина към тях ще се присъединят и всички 28 областни информационни центъра. Те ще поемат цялостното информационно обслужване, като ще предоставят информация за всички видове програми и мерки, които подкрепят енергийната ефективност. Иванова информира, че 30% от ресурса ще бъде резервиран за саниране на малките жилищни кооперации с между 3 и 36 апартамента. Тя призова гражданите да бъдат активни и да започнат с избора на фирми за изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване на сградите, което по изискване на ЕК е за сметка на гражданите. Сумите, които ще трябва да отдели всеки апартамент не са толкова високи на фона на текущите цени на енергоносителите. Освен това сега ще има много по-ефективни мерки, които ще доведат до допълнителни спестявания и тази инвестиция ще се изплати бързо, коментира Иванова. За разлика от предишната програма за саниране, този път отпада правилото първи по време, първи по право, а ще има конкурентен подбор на проектите. Предложени са и промени в Закона за управление на етажната собственост, които предвиждат решенията на етажната собственост за участие в програмата да се взимат със съгласие 50% на собствениците.

 

Още новини