Начало Новини Актуално Близо 1100 здравни работници се обявиха срещу обединението на двете болници в Стара Загора

Близо 1100 здравни работници се обявиха срещу обединението на двете болници в Стара Загора

Актуално

Близо 1100 лекари, мед.сестри и обслужващ персонал от МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" са се подписали под протестна декларация срещу евентуалното обединение на двете държавни болници в Стара Загора. Тя е изпратена до Министерството на здравеопазването, премиера Бойко Борисов и Министерския съвет и в нея се заявява готовност за активни протестни действия.

Декларацията е приета на съвместно заседание на изпълнителните съвети на ФСЗ към КНСБ и МСС "Подкрепа" към МБАЛ - Стара Загора, и гласи дословно:
"На основание писмо от Министерството на здравеопазването до изпълнителния директор на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" АД - Стара Загора, за започване на процедура за обединение на двете многопрофилни болници за активно лечение - МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" АД и УМБАЛ ЕАД (Университетска болница), ние, работещите в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" АД - Стара Загора, изразяваме чрез тази декларация, подкрепена с подписите ни и приета на делегатско събрание, СВОЕТО КАТЕГОРИЧНО НЕСЪГЛАСИЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДВЕТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАЯВЯВАМЕ ГОТОВНОСТТА СИ ЗА АКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ НА РБЪЛГАРИЯ."
"Писмото, което е получено в МБАЛ за започване на процедура за обединение, е без подпис и печат от Министерството на здравеопазването", съобщи пред вестник Старозагорски новини д-р Атанас Бадов, председател на ФЗС към КНСБ в болницата.

"Не е имало никакво писмо от Министерството на здравеопазването. Министерството не може да разпореди обединение. Това си е решение на болниците в Стара Загора и от там е тръгнала по принцип идеята", коментираха за "Старозагорски новини" от пресцентъра на МЗ.
Болезнената тема за обединението на двете здравни заведения в Стара Загора беше повдигната в общественото пространство по време на пресконференцията на ръководството на Медицинския факултет и Тракийския университет в края на миналия месец. Дори се стига до лансиране на версията, че ако това обединение не се случи, вместо в Стара Загора, високотехнологична многопрофилна болница (със сериозно инвестиране от страна на държавата) ще бъде изградена в Бургас. Този брифинг провокира напрежение сред синдикалните структури на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", които са категорични в позицията си, че в Стара Загора ще има високотехнологична болница и за този проект на здравното министерство МБАЛ ще кандидатства самостоятелно. "Ние покриваме всички критерии за високотехнологична многопрофилна болница", заяви д-р Бадов.
Днес протестната декларация на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" ще бъде връчена на областния управител Йордан Николов.

Още новини