Начало Новини Актуално Близо 1 млрд. лева очакват производителите от износа на зърнени култури

Близо 1 млрд. лева очакват производителите от износа на зърнени култури

Актуално

Близо 1 млрд. лева се очакват от износа на зърнени култури от жътвена кампания 2010 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след откриване на жътвата край гр. Бяла Слатина. Тези средства се очакват да влязат в страната след продажбата на около 2 млн. тона пшеница на външните пазари и над 1 млн. тона от продажбата на ечемик, царевица и други зърнени култури.

жътва, 2010Очакваната реколта е между 3,6 и 3,9 млн. тона от пшеница, от които 2 млн. тона ще бъдат за износ. Само от износа на пшеница се очакват над 200 млн. евро. Министър Найденов обяви, че има интерес за покупка на зърно от Израел, Катар и Кувейт.
Министърът съобщи, че земеделската техника за жътвената кампания в цялата страна е в пълна готовност, според проверка на Контролно-техническата инспекция към МЗХ, като обновената техника е 3,2 %.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите днес отново поискаха прехвърляне на средства от неатрактивните мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” заради изчерпан финансов ресурс по нея. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева обяви, че по 121 мярка недостигът на средства е в размер на 100 млн. лева. МЗХ и ДФ „Земеделие” подкрепят прехвърлянето на средствата по мерки от програмата, като се очаква решение на Брюксел по този въпрос, посочи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”.
Министър Найденов отказа да коментира цената на зърното, за да не влияе на пазара и подчерта, че тя зависи от търсенето и от външните пазари.
Министърът обяви, че започва работа за въвеждането на БДС и при хлебните изделия с Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия. Това ще се случи след като се въведат такива изисквания при млечните и месни продукти.

Бившите министри на земеделието Кръстьо Трендафилов и Венцислав Върбанов също присъстваха на днешното откриване на жътвената кампания край Бяла Слатина. Бившият министър Кръстьо Трендафилов бе поканен лично от министър Найденов, тъй като той също е от този регион.

 

* * *

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов участва в родео с комбайни. Той подкара модерен комбайн закупен по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. В отбора на министъра бе и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. По време на състезанието много зад тях остана друг комбайн от старо поколение. Победители в родеото станаха министър Найденов и Калина Илиева, които коментираха, че това е модерното земеделие. Министър Найденов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов помогнаха на екипа със стара техника да дожънат парцела.

Още новини