Начало Новини Актуално Благодатният огън озари старозагорските храмове

Благодатният огън озари старозагорските храмове

Актуално

Благодатният огън, който в навечерието на Христовото възкресение слезе над Божия гроб в Йерусалим, стигна и до Стара Загора. Донесен от църковната делегация от мястото на събитието, той беше пренесен до всички епархии. Със специален фенер старозагорският дякон Илиян разнесе Божията светлина по всички църкви. Малко преди полунощ храмовете се преизпълниха с благочестиви православни християни, за да участват във Великото тайнство - Възкресението на Иисус Христос.

Точно в полунощ камбаните празнично възвестиха благата вест "Христос Воскресе! Во истина воскресе!". Хората се прегръщаха и поздравяваха със светлия и тайнствен християнски празник на силната вяра във вечния живот и любовта между човеците. Безброй свещи, докоснати до Благодатния огън, пренесоха във всеки дом най-голямата Божия милост - любовта и надеждата за здраве и живот, пише вестник Старозагорски новини.
За втора година свещеничеството на църквата "Света Троица" направи литийно шествие с няколко хиляди богомолци, присъстващи на празника на празниците. Водени от хоругвите, те възвестиха на града Възкресението в Духа и в живота.
Не секна посещението и на Второто Възкресение в неделния ден. В тържествените служби бяха прочетени евангелските текстове за явяването на Иисус на неговите ученици и заръките, дадени от Него.
Навсякъде присъстваха и символите на Великден - яйцата и козунаците. Община Стара Загора и този път спази ритуала. Точно на обяд на мегдана се извиха големи Великденски хора, поведени от Ансамбъл "Загоре".

Още новини