Начало Новини Актуално Благодарение на програма на Европейския съюз на децата в училище се дават млечни продукти, плодове и зеленчуци

Благодарение на програма на Европейския съюз на децата в училище се дават млечни продукти, плодове и зеленчуци

Актуално

ябълкиС началото на новата учебна година ще се възобнови схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата в участващите държави от ЕС за периода 2019 - 2 020 г. Схемата на ЕС за хранене в училищата има за цел да насърчава здравословния и балансиран режим на хранене чрез предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и чрез образователни програми в областта на селското стопанство и доброто хранене.

През учебната 2017 - 2018 г. от тази програма се възползваха над 20 милиона деца, т.е. 20 % от децата в целия Европейски съюз.

Комисарят на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви:„Важно е още от ранна възраст да се придобият навици за здравословно хранене. Благодарение на схемата на ЕС за хранене в училищата нашите млади граждани не само се радват на качествени европейски продукти, а и научават повече за храненето, селското стопанство, производството на храни, както и за свързаната с всичко това усилена работа.“

Всяка учебна година за схемата се заделят общо 250 млн. евро. За учебната 2019 - 2020 г. 145 млн. евро са заделени за плодове и зеленчуци и 105 млн. евро – за мляко и млечни продукти. Въпреки че участието в схемата е доброволно, всички държави членки на ЕС избраха да участват в някоя част на схемата или в цялата схема. През март 2019 г. Европейската комисия одобри средствата, които да бъдат разпределени на всяка държава от ЕС, участваща в схемата предстоящата учебна година. Държавите могат да допълнят предоставената от ЕС субсидия с национални средства.

Държавите членки сами решават как да прилагат схемата, т.е. какъв вид продукти ще получават децата или на каква тема ще бъдат въведените образователни мерки. Все пак продуктите трябва да бъдат избирани в зависимост от здравните и свързаните с околната среда фактори, както и според тяхната сезонност, разнообразие и наличност.

За повече информация:

Още новини