Начало Новини Актуално Благодарение на Ей И Ес Гълъбово се обновява автопаркът на противопожарната служба в града

Благодарение на Ей И Ес Гълъбово се обновява автопаркът на противопожарната служба в града

Актуално

ГълъбовоОще 19 души и нова техника ще са на разположение на районното управление „Пожарна безопасност и спасяване“ в Гълъбово след сключен в средата на август договор на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и Министерството на вътрешните работи. Така общият брой на огнеборците в службата в града ще стане 38.

Съгласно договора компанията се ангажира да закупи и предостави на гълъбовското Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване“ два нови противопожарни автомобила – гасителен и аварийно спасителен, да обнови и изгради нови гаражни помещения. Споразумението предвижда и закупуване на техническо оборудване.
Най-голямата придобивка обаче е увеличаването на щата на местната пожарна с 19 нови служители.
В замяна на това, РУ ПБС – Гълъбово се задължава, наред с противопожарното обслужване на община Гълъбово, да обезпечава и пожарната безопасност на ТЕЦ “АЕS Марица Изток Гълъбово”.  
„В близките месеци ще видите нови лъскави противопожарни коли“, обеща пред състава по време на тържественото отбелязване на 50-годишнината на управлението в Гълъбово изп. директор на централата Рой Рийд.
Г-н Рийд подчерта, че енергийната компания, вместо да изгради противопожарно звено за обезпечаване на собствените си нужди, е предпочела да вложи средства в модернизацията и развитието на РУ ПБС – Гълъбово, която с новата техника и удвоения си щат ще гарантира не само сигурността на новата електроцентрала, но ще осигурява и още по-надеждна противопожарна защита за живота, здравето и имуществото на хората от общината.
“За първи път тук частна компания сключва с държавата споразумение, което не само е изгодно за двете страни, но облагодетелства и общината, на чиято територия развива дейността си. Това е конкретен пример как обединените усилия на държавата и частния бизнес могат да допринесат за повишаване качеството на живот в общността”, заяви г-н Рийд и изрази личния си респект към мъжествената и достойна професия на огнеборците.

* * *

 

Прессъобщение на областна дирекция на МВР - Стара Загора


Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Гълъбово  отбеляза своя  50-годишен юбилей

Над 30 ветерани - бивши ръководители и редови огнеборци и много гости  уважиха празничното събитие, с което бе отбелязан половин вековният юбилей на пожарната в Гълъбово  и бе даден символичния старт  на поредицата от инициативи, посветени на празника на пожарната - 14 септември.

Пожарната в Гълъбово е създадена през 1960 г., със заповед на Председателя на селският народен съвет  на тогавашното село Стаханово. Преди половин век шестима служители – боеваци и един противопожарен автомобил “Додж” са поели грижата за гарантиране пожарната безопасност в  района, под ръководството на първия началник на службата Тодор Петков. Днес  няколко поколения мъже, чийто професионален път е свързан с гълъбовската пожарна се събраха отново, за да се преклонят пред миналото, да отчетат настоящето и да отправят взор към бъдещето на противопожарното дело в града.

“За мен е висока чест да приветствам сред нас нашите бивши колеги, които със своята доблестна служба за допринесли за изграждането и развитието на противопожарната охрана в града … През тези 50 години десетки пъти са се променяли наименованията и приоритетите на службата, променяли са се сградите, техническото оборудване, униформите. Но непроменени са останали чувството за дълг, за отговорност към хората и любовта към професията”  - каза при откриването на честването началникът на РУПБС – Гълъбово гл. инспектор Димитър Христов.  Той връчи юбилейни статуетки на трима от бившите ръководители на противопожарното звено: Петър Недев – оглавявал пожарната от 1974 до 1977 г. ; Петър Хлебаров – ръководил пожарната служба от 1977 – 1990 г. и Антон Стойчев – началник на службата в периода от 1990 до 1998 г. От името на бившите служители, Петър Хлебаров поздрави колегите си,  припомни славното минало на пожарната в града си и трогна огнеборците с един символичен подарък – отличие за постижения на службата в пожароприложния спорт, грижливо съхранявано от него повече от 30 години.  
Гълъбово
С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на огнеборците Димитър Куманов, Делчо Христозов, Жельо Петров и Иван Пулев, пожертвали живота си в борбата с огнената стихия при взрива на  ТЕЦ "Първа комсомолска" на 5 октомври 1974 г.  

“Искам днес да благодаря на всички вас - бивши и настоящи огнеборци, не просто защото сте избрали тази високохуманна и мъжествена професия, а заради личната цена, която всеки от вас е платил за професионалния си избор. С  преживените  рискове, болка  и напрежение и за жалост - с  непрежалимата загуба на колеги и приятели… затова днес имате пълното право да се гордеете със своята професия и с пътя, който сте извървели в нея” – каза в приветственото си слово директорът на ОДМВР – Стара Загора комисар Алексиев.  Той награди с писмена похвала трима от най-достойните действащи служители на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Гълъбово: гл. пожарникар Георги Иванов – началник дежурна смяна и водачите на специален автомобил гл. пожарникар  Мариан Тенев и гл. пожарникар  Ради Пачаманов.

След като отдадоха дължимото на миналото и настоящето, огнеборците обърнаха взор към бъдещето. “Очакват ни сериозни и бих казал, паметни промени, чрез които в най-кратки срокове Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Гълъбово ще съчетае достойните си традиции с модерни възможности и повишена ефикасност” - заяви гл. инспектор Христов. Той даде думата на г-н Рой Рийд – директор на ТЕЦ “Ей И ЕС Гълъбово”, който обяви сключения в средата на месец август договор с Министерството на вътрешните работи. Съгласно договора, компанията се ангажира да закупи  и предостави на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване“ в Гълъбово два нови противопожарни автомобила – гасителен и аварийно спасителен, да обнови и изгради нови гаражни помещения. Споразумението предвижда и закупуване на  техническо оборудване, но най-голямата придобивка е увеличаването на щата на местната пожарна с 19 нови служители. В замяна на това, РУ ПБС – Гълъбово се задължава, наред с противопожарното обслужване на община Гълъбово,  да обезпечава и пожарната безопасност на ТЕЦ ““АЕS Гълъбово”.  Г-н Рийд подчерта, че енергийната компания вместо да изгради противопожарно звено за обезпечаване на собствените си нужди, е предпочела да вложи средства в модернизацията и развитието на  РУПБС – Гълъбово, която с новата техника и удвоения си щат ще гарантира не само сигурността на новата електроцентрала, но ще осигурява и още по-надеждна противопожарна защита за живота, здравето и имуществото на хората от Община – Гълъбово.   “За първи път тук частна компания сключва с държавата споразумение, което не само е изгодно за двете страни, но облагодетелства и общината на чиято територия развива дейността си. Това е конкретен пример как обединените усилия на държавата и частният бизнес могат да допринесат за повишаване качеството на живот в общността” – заяви г-н Рийд и изрази личния си респект към мъжествената и достойна професия на огнеборците.

Служителите на РУ ПБС – Гълъбово получиха поздравления и от името на Областния управител на област Стара Загора Йордан Николов, изпълняващият длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков, Директорат на ГДПБС гл. комисар Николай Николов, Директорът на Областно управление „Гражданска защита” Веселин Кузманов.

След обща снимка на поколенията, празникът продължи с най-младата смяна. Младите огнеборци от Второ основно училище в града, подпомогнати от дежурната смяна на РУПБС демонстрираха умения за осъществяване на  пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности.

Още новини