Начало Новини Актуално БКП-величие дари на Музея детайл от първия български изкуствен спътник

БКП-величие дари на Музея детайл от първия български изкуствен спътник

Актуално

Оригинална част - предпазител на обективите на оптичните уреди на първия български изкуствен спътник на Земята - "Интеркосмос България 1300", във фазата преди изстрелването му в открития Космос, дари на фонда на старозагорския Регионален исторически музей бившият първи секретар на ОК на БКП Васил Недев.

Това стана по време на организираната в четвъртък сбирка на стопанския и партиен елит от област Стара Загора от годините преди десетоноемврийската промяна у нас, пише вестник Старозагорски новини.
Ще припомним, че изстреляният от руския космодрум "Плисецк" на 7 август 1981 год. първи български изкуствен сателит е построен в България и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Той бе изведен в орбита в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава, все още е на орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони. Неговата електронна апаратура е изцяло дело на базираните тогава в Стара Загора предприятия - заводите ДЗУ, "Берое" и "Космос".
Над 100 бивши партийни и стопански активисти от времето на социализма уважиха с присъствието си организираната в четвъртък в чест на Деня на труда - 1 май, сбирка в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Встъпителен доклад прочете бившият първи БКП-секретар на областта Минчо Йовчев. Присъстващите бяха поздравени от сегашния областен председател на БСП Трифон Митев, от Васил Недев, а свои стихове прочетоха поетите Таньо Клисуров и Любчо Иванов.
Освен споменатия предпазител за оптичните уреди на "Интеркосмос България 1300", на Регионалния исторически музей бяха направени и други дарения - ордени, медали, книги.

Още новини