Начало Новини Актуално Бизнесмени даряват осветлението за кръстовището убиец

Бизнесмени даряват осветлението за кръстовището убиец

Актуално

Вчера група бизнесмени депозираха предложение пред кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев и председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов за изграждане със собствени средства на осветлението на кръстовището на околовръстния път на Стара Загора и пътя за с. Хрищени.

След като в началото на годината там загинаха четирима абитуриенти от езиковата гимназия "Ромен Ролан" и две румънски гражданки, въпросният участък беше наречен кръстовище-убиец. Малко след инцидента бе взето решение за изграждане на осветление, но все още кръстовището тъне в мрак. Въпросът беше повдигнат отново на последното заседание на общинската комисия по безопасност на движението, на което представителят на гражданското сдружение "Наш дом" Методи Губеров заяви, че очаква още жертви на същото място, пише вестник Старозагорски новини.
Освен осветление, той предложи и подрязването на растителността, която пречи на видимостта, както и монтирането на наблюдателни камери за превантивен контрол.

Бизнесмените, които на този етап пожeлаха анонимност, са готови да поставят четири стълба, да монтират осветителните тела и да прекарат захранващия кабел. За да не се нарушава асфалтовата настилка при прoкарването на тръбите за кабела, ще бъде използвано специално устройство за прокопаване под пътя, наречено "къртица". Преди около два месеца зам.-кметът Белчо Белчев информира, че техническа възможност за изграждане на осветлението има и че от дирекция "Инвестиции и строителство" ще трябва да изготвят необходимата документация.
На въпрос колко ще струва осветлението, бизнесмените отговориха, че парите не са много и са по възможностите им. Те вярват, че предложението им ще бъде посрещнато с разбиране от местната власт, а реализацията му ще бъде от полза за всички и ще предотврати бъдещи трагедии.

Още новини