Начало Новини Актуално Бизнесът ще получи безвъзмездно близо 200 млн. евро за зелена индустрия и енергийна ефективност

Бизнесът ще получи безвъзмездно близо 200 млн. евро за зелена индустрия и енергийна ефективност

Актуално
Жулиета Хубенова

По оперативна програма Конкурентоспособност бизнесът ще получи 40 млн. евро за намаляване на енергоемкостта на големите предприятия. В момента процедурата е в етап на оценка. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. Според нея, ОП Конкурентоспособност е един от основните лостове на държавата за целево подпомагане на бизнеса.

Затова екипът на МИЕТ положи значителни усилия, за да опрости процедурите и да отговори в максимална степен на нуждите на компаниите от финансиране. Жулиета Хубенова припомни, че до края на април ще стартира и процедурата за енергийна ефективност и конкурентоспособна индустрия, по която МИЕТ работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Успешно изпълнените проекти по нея ще бъдат субсидирани със 150 млн. евро от програмата. Още 50-150 млн. евро ще бъдат отпуснати от ЕБВР като кредитна линия през български банки за мостово финансиране на проектите.

България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност. Българската икономика е с пъти по-енергоемка от средното равнище за ЕС. Затова повишаването на енергийната ефективност на българската икономика е едно от ключовите усилия на нашия екип, каза още Жулиета Хубенова. По нейните думи, разширяването на дейността на компаниите е най-красноречивата оценка на визията за развитие на бизнеса от една страна и от друга – на усилията на правителството за подобряване на икономическата среда. Това ни дава увереност за постигане на икономически растеж, основан на инвестиции и нарастващо производство на стоки и услуги, заключи Жулиета Хубенова.

Още новини