Начало Новини Актуално Бизнесът повишава доверието си към търговските представители на страната

Бизнесът повишава доверието си към търговските представители на страната

Актуално

Бизнесът повишава доверието си към търговските представители на странатаПозитивна промяна в оценките на бизнеса за българските служби по търговско-икономическите въпроси установи проучване на БТПП. Делът на дадените от фирмите отлични оценки за българските търговски представители в чужбина се удвоява в сравнение с миналата година. 46% от оценките са отлични, при 21% за 2012 година.

Според проучването, фирмите в страната не използват достатъчно съдействието и услугите, които предлагат службите по търговско-икономически въпроси. 62% от отговорилите посочват, че не са осъществявали контакт с тях. Тези данни са сходни с резултатите от миналогодишното допитване. Важен ориентир за усилията на Министерството на икономиката и енергетиката е постигането на по-висока информираност на фирмите, включително със съдействието на неправителствени организации, защото не малко фирми все още не знаят с какво службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) могат да бъдат полезни за бизнеса. Това признават повече от половината от фирмите, посочили, че не са ползвали услугите на търговските представителства на страната, а една трета от същата група споделят, че не знаят как да ги намерят.

За представителите на бизнеса, запознати с услугите на СТИВ, водещ мотив да ги ползват е необходимостта от намиране на партньори в чужбина, както и икономическа информация за съответната държава, показват резултатите от анкетата.

Очакванията на членовете на БТПП от българските търговски служби зад граница са най-вече за съдействие за контакти с потенциални бизнес партньори, с държавни институции и бизнес организации в чужбина. Само 5% от анкетираните съобщават, че търговски представители зад граница им отказвали съдействие, показват още резултатите от проучването.

Анкетно допитване на БТПП за дейността на службите по търговско-икономическите въпроси е проведено в периода 8-12 юли 2013 г. Целта на анкетата е подобряване на съдействието, представянето и познаването на българските фирми зад граница.

Още новини