Начало Новини Актуално Бизнесът от областта помогна на бедстващите

Бизнесът от областта помогна на бедстващите

Актуално

Двадесет производители на хранителни продукти от животински и неживотински произход, чиито предприятия са на територията, обслужвана от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Стара Загора, помогнаха на бедстващите хора от Хасковска област. Това съобщи вчера за медията ни директорът на ОДБХ д-р Генади Ганчев.

Веднага след като стана известна новината за наводнението в с.Бисер, на 6 февруари вечерта микробус на старозагорската фирма Градус, натоварен с 1.2 тона продукти собствено производство, е тръгнал към бедстващия район.
На следващия ден - 7 февруари, ОДБХ - Стара Загора, създава два логистични центъра за събиране на хранителни продукти от местни производители. 19 фирми от областта откликват веднага на молбата на д-р Ганчев. За броени часове в двата логистични центъра са събрани общо 3 тона хранителни продукти, които могат да се консумират без предварителна обработка - сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, колбаси, лютеница и хляб. Още следобед на 7 февруари е имало готовност за извозване на продуктите в бедстващите райони, но поради проблеми с пътищата това е станало вчера.
В 8 часа вчера специализиран транспорт на фирма КЕН - Стара Загора, е откарал събраните 3 тона хранителни продукти в логистичния център на ОДБХ в Хасково, който ще ги разпредели сред бедстващото население в региона.

Всички доставени храни от животински и неживотински произход са снабдени с необходимите сертификати и търговски документи, подчерта д-р Генади Ганчев. При нужда имаме готовност да изпратим още хранителни продукти на бедстващото население, добави директорът на ОДБХ - Стара Загора.

Този акт на съпричастност показва, че у нас има хора, които винаги са готови да помогнат в нужда, коментира вестник Старозагорски новини. Кой с организация, кой със собствена продукция. Те дори не го афишират публично (информацията, до която се добра Старозагорски новини, стана съвсем случайно).
Към тях като прибавим незнайните граждани, които са помогнали кой с каквото може, със сигурност можем да имаме самочувствието на народ, отговорен!
Въпросът за безотговорността остава в институциите, които вече няколко дни спорят например чия е била собствеността на язовирната стена в с.Бисер. И трябваше ли за пореден път да се плати с човешки животи, за да се вземат мерки.

Още новини