Начало Новини Актуално Бизнесът очаква връщане на чуждите инвеститори, което ще даде тласък на пазара

Бизнесът очаква връщане на чуждите инвеститори, което ще даде тласък на пазара

Актуално

В България кризата започна с криза на доверието към пазара. Масово се разпродадоха пакети акции, собственост на чуждестранни инвеститори, което предизвика бърз спад на цените. Сега едни от първите стъпки, които трябва да предприемем за излизане от кризата, е да възвърнем това доверие.

Всички разчитат на завръщането на чуждестранните инвеститори. То вероятно ще се случи и това ще даде тласък на пазара. Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса - София АД на среща разговор за икономическата криза и отражението й на българския капиталов пазар.
Срещата беше организирана от старозагорския Ротари клуб на 14 септември в Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора и в нея се включиха също финансовият експерт Борислав Богоев, изпълнителен директор на УД Сомони Асет Мениджмънт, и  Николай Колев, управител на Финансова група Сомони, който направи презентация на дружеството, информира вестник Национална бизнес поща. В дискусията взеха участие представители на местния бизнес, банкери и общественици.
Не мога да се ангажирам, че една или друга стъпка за излизане от кризата ще има пряк ефект, коментира на срещата Такев. По-скоро ефектът би бил комплексен. Той обясни, че реакциите на индивидуалните инвеститори първоначално са били доста емоционални и някои от тях са на мнение, че ще напуснат окончателно пазара. Това е нормална реакция, но психологията им е такава, че ако бъдат регистрирани наново ръстове на пазара, те ще се завърнат, уточни директорът на фондовата борса. Такев информира, че макар и по-бавно от останалите страни в региона, през последните 6 месеца пазарът у нас се е възстановил с около 80% спрямо най-ниските си стойности през март. Според него, това е и малко, и много, тъй като пазарите в някои други страни са нараснали със 100%, но и 80 на сто си е сериозен ръст, смята финансистът. Тези ръстове, макар и малко закъснели, вдъхват надежда у всички. Има мнения, разбира се, че световната икономика може да преживее и следващ спад в края на тази или в началото на следващата година. Това обаче не е задължително да доведе до същия по размер спад на капиталовите пазари,твърди директорът на борсата. Той допълва, че повечето международни икономики вече проявяват признаци за излизане от рецесията, макар и в България през последните две тримесечия да е регистриран спад в брутния вътрешен продукт. Мнението на Такев е, че повечето инвеститори сами трябва да преценят за себе си, анализирайки, дали е дошъл вече моментът да инвестират свободните си средства.

* * *
Николай КОЛЕВ, управител на Финансова група Сомони:
Началото си Сомони води от 1993 г., когато създадох първата фирма на финансова група Сомони - Сомони ЕООД. Започнахме с верига чейндж бюра, след което през 2002 г. направихме финансова къща Сомони и Инвестиционен посредник Сомони. През 2007 г. направихме вече допълнителните фирми на финансова група Сомони - влизат основно 6 фирми в различни области на финансовите пазари. Разполагаме с персонал от 18 квалифицирани специалисти и имаме различни партньорства, включително и със Си Ем Си Маркет, Лондон.
Финансовата група членува в Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, членове сме на Централен депозитар, акционери сме на Българска фондова борса, членове сме на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.
Ние предлагаме гъвкави схеми на управление на вашите пари, под формата на договори за доверително управление, За клиентите с по-малък ресурс предлагаме три договорни фонда, съобразени със склонността за поемане на риск на различните инвеститори. Нашите застрахователни агенти ще ви предложат застрахователни продукти от водещите компании в бранша.
Визията ни е да предлагаме висококачествени финансови услуги, свързани с Българска фондова борса, покупка на акции, покупко-продажба на валута, застраховки, консултантски услуги и други. Ние създаваме бизнес модели, които са ориентирани към определен кръг клиенти, но и към всички, които тепърва откриват необятните възможности на капиталовите пазари в България и по света.

Още новини