Начало Новини Актуално Бизнесът иска спешно преразглеждане на местните данъци и такси

Бизнесът иска спешно преразглеждане на местните данъци и такси

Актуално
Местни данъци и такси

Голям 3-звезден хотел в София е платил 15 879 лв. местен данък сгради за 2010 г., а за 2011 г. за същия имот дължи 103 676 лв., седем пъти повече. Бивш инструментален завод в столичния квартал Захарна фабрика, чиято недвижима собственост са остарели заводски халета, трябва да погаси над 16 пъти по-висок данък сгради в сравнение с миналата година. Друго дружество от Плевен посреща увеличение над 13 пъти...

Примерите са реални, споменати и в писмото, което над 40 търговски дружества и организации от различни браншове от цялата страна изпратиха до държавния глава, до законодателната и до изпълнителната власт, както и до местни администрации преди повече от 10 дни, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал. Бизнесът иска час по-скоро да се преразгледа несъразмерно високото увеличение на данъчните задължения спрямо миналогодишните равнища, което е резултат от измененията в Закона за местните данъци и такси, влезли в сила от 1 януари 2011 г.

Повишено е и облагането с туристически данък, което според хотелиерите нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, като ги поставя в абсурдна ситуация на рестрикция от държавата.

Асоциацията на индустриалния капитал в България поведе инициативата и предизвика срещи в Народното събрание, за да сигнализира за непредвидените, а в много случаи необосновани и непосилни разходи.

Шоковото увеличение е последицата от промените в Закона за местните данъци и такси, но изправя бизнеса пред невъзможност да оцелява, коментира Васил Велев. Предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят с месеци наред единствено, за да платят непосилния данък сгради. От това драстично ще спадне стопанската активност, ще се стигне до несъстоятелност, масови фалити, спиране на дейността, разпродажби на безценица и кому са нужни такива стопански катаклизми в условията на криза, сигнализира Асоциацията на индустриалния капитал в България.

С писменото искане, изпратено до властите у нас на 7 април, няколко десетки търговски дружества и организации от различни браншове от цялата страна иска бързо да се преразгледа увеличението на местните данъци, без това да се използва за извличането на политически, или каквито и да било други дивиденти.

Още новини