Начало Новини Актуално Бизнес кредитирането започва да се размразява, но финансовите институции остават консервативни

Бизнес кредитирането започва да се размразява, но финансовите институции остават консервативни

Актуално

Бизнес кредитирането ще се раздвижи през 2010 г., прогнозират от небанковото дружество Кредитекс. Прозорливите предприемачи ще се възползват от ситуацията, а дружествата ще правят по-консервативен финансов анализ, обясниха от компанията.

Експертите от Кредитекс оценяват изминалата 2009 г. като осезаемо различна за сектора. Нараснал е броят на компаниите, които търсят кредит не за развитие на бизнеса си, а за преструктуриране на финансовите си задължения, обясни пред вестник Пари Красимир Гумнишки, мениджър Бизнес кредитиране в Кредитекс. В същото време финансовите дружества са преместили фокуса си към по-доброто управление на риска, посочи той. Според него кредиторите са променили отношението си към пазара на имоти. Причините са свитият пазар на недвижими имоти и намаляването на стойността на обезпеченията, допълни Гумнишки.
През 2010 г. ще започне постепенно раздвижване на пазара на бизнес кредитите, но финансовите институции ще правят по-консервативен анализ на клиентите си, смятат от Кредитекс. Тази по-внимателна оценка на риска ще повиши качеството на отпусканите кредити и ще доведе до по-голяма сигурност на пазара, посочиха от Кредитекс. Според експертите от дружеството финансовата дисциплина на клиентите също ще бъде подобрена през тази година. Роля за това ще изиграе включването на небанковите дружества в Централния кредитен регистър. Към анализа на потенциалните клиенти ще бъде включен и нов критерий за оценка, обясниха от Кредитекс. Той ще бъде отговор на въпроса как се справя компанията по време на криза. Анализът ще дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, поясниха от дружеството.

Още новини