Начало Новини Актуално Бизнес форум - Насърчаване на деловите партньорства с Швейцария - 14 юни 2018 - Стара Загора

Бизнес форум - Насърчаване на деловите партньорства с Швейцария - 14 юни 2018 - Стара Загора

Актуално
1Untitled201825Насърчаване на деловите партньорства с Швейцария, Бизнес форум, организиран от Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) в сътрудничество с Търговско - промишлена палата - Стара Загора (ТПП), Четвъртък, 14 юни 2018 г., 13.00 - 20.00 часа Стара Загора, Парк-хотел Стара Загора, зала Тервел
Главна цел на Форума е стимулиране на изграждането и развитието на партньорства между фирми от България и Швейцария. Бизнес форумът е насочен както към вече включените в Партньорската платформа на БШТК фирми, така и към всички български производители и доставчици на услуги, желаещи да работят с швейцарски компании. Поканени са фирми основно от секторите металообработване, машиностроене, електротехника, електроника, мебели, както и ИКТ и бизнес процес аутсорсинг.
Като основни говорители за Форума са поканени швейцарски експерти и управители на компании- г-жа Каталин Дреер-Хайнал, старши консултант Централна и Източна Европа, Switzerland Global Enterprise и г-н Ойген Петерханс, Главен изпълнителен директор, Ховаг Кабел AG, Швейцария, Ховаг ООД, България.
Основните теми, които ще бъдат разгледани от презентаторите, включват: тенденции в съвременната швейцарска икономика и по-специално износът на Швейцария в контекста на глобалния пазар; успешни швейцарски инвестиции в България; ролята на БШТК в насърчаване на деловите контакти между България и Швейцария (Партньорската платформа на БШТК) и др. Въпроси, които ще бъдат засегнати на Форума са: какво търсят швейцарските фирми, какво очакват от потенциалните си български партньори и какви са спецификите в работата с Швейцария.
Участниците ще се възползват също така и от:
  • Посещение на швейцарската компания Оскар Рюег България ЕООД, (http://oskar-> ruegg.com/en/), и ще се запознаят с организацията на работа;
  • Актуализирана полезна информация, отнасяща се до въпроси, свързани с българо- швейцарските делови отношения;
  • Възможността за създаване на първи контакти;
  • Отворена дискусия с презентаторите по различни теми, като възможни проблеми в комуникацията и различията в правенето на бизнес с Швейцария;
  • Възможност за присъединяване към Партньорската платформа на БШТК.
Форумът е продължение на организираното през юни 2017 г. в Пловдив сходно събитие, като го надгражда и доразвива. Идеята на БШТК е този форум да стане традиционна годишна среща на фирмите от Партньорската платформа на БШТК, на която се представят полезни практики, споделя се опит и се осъществяват контакти както между български производители и доставчици на услуги, така и с чуждестранни фирми, търсещи партньори в България.

 

Приложение:

За Българо-швейцарската търговска камара (БШТК):
Българо-швейцарската търговка камара е основана през 2004 година. От началото на 2012 година, БШТК предоставя информация и услуги на бизнеса и инвеститорите в сътрудничество с швейцарското посолство в София. Членове на БШТК са водещи швейцарски компании с установени позиции на глобалния пазар, които също така оперират и в България; малки и средни предприятия, собственост на швейцарски предприемачи, търговски представителства, доставчици на услуги и др. БШТК работи за развитието на икономическите отношения между двете страни, основано на взаимна изгода. Целта е подобряване нивото на знания и умения в България на базата на швейцарски опит и ноу-хау и същевременно повишаване на конкурентоспособността на фирмите от двете страни на международния пазар чрез създаване на подходящи условия за партньорства. Камарата работи също така и за налагането на швейцарски ценности в бизнес отношенията, като почтеност, прецизност, качество и иновативност.
 
За Търговско-промишлената палата (ТПП) Стара Загора:
Търговско-промишлената палата Стара Загора е основана през 1991 година и е независимо сдружение на компании в региона на Стара Загора, целяща да подкрепя и насърчава икономическата им дейност, като същевременно с това представлява и защитава техните интереси. Други цели на Палатата включват: да насърчава експорта и налагането на българските компании на европейския и глобален пазар; да съдейства за подобряването на инвестиционния климат за привличане на инвеститори в региона; да запознава местните и държавните власти с мненията и становищата на фирмите, да насърчава и да подпомага стартирането на нов бизнес и развитието на фирмите от региона, да съдейства за повишаване на заетостта в региона.
Партньорската платформа на БШТК:
Онлайн платформата е разработена в рамките на изпълнените от Българо-швейцарската търговска камара проекти „БШТК - Насърчаване на партньорства“ (2013-2014) и „Бизнес партньорства за по-добро общество“ B2B 4 CSR” (2016-2017), финансирани от Българо- швейцарската програма за сътрудничество. Българските компании, които са част от Платформата, изразиха желанието и намерението си да станат партньори на швейцарски предприятия в разнообразни дейности и от различни индустриални сектори: машиностроене, електротехника, металообработване, пластмаси, мебели, електроника, браншови организации и др. Близо половината фирми от Платформата са посетили Швейцария в рамките на проект B2B4CSR и участват в прилагането на дуалното образование в България, основано на швейцарската система за професионално образование и обучение.
Платформата се управлява от Секретариата на БШТК, който е на разположение по всяко време за допълнителна информация и съдействие при установяване на контакти, включително посещения на фирми.

 

Тенденции в швейцарския износ -обратно в бъдещето

 

1katelin2018Каталин Дреер-Хайнал,

Старши консултант Източна и Централна Европа Switzerland Global Enterprise, Цюрих, Швейцария

Г-жа Каталин Дреер-Хайнал консултира и подпомага швейцарски компании, които се занимават с износ към Източна и Централна Европа (Балтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Западните балкани).

Тя е част от официалната швейцарска институция за насърчаване на износа - Switzerland Global Enterprise (www.s-ge.com ). Г-жа Дреер-Хайнал ще сподели опита си в работата с швейцарски предприятия, които се интересуват от бизнес партньорства в Централна и Източна Европа и ще предостави полезна информация за тенденциите в развитието на швейцарската икономика като една от най-иновативните в световен мащаб. Тя ще отговори на въпроси като: какво търсят швейцарските компании и какво очакват от партньорите си.

Българо-швейцарски бизнес отношения през погледа на швейцарски инвеститор в България

  

 

Тенденции в швейцарския износ  - на швейцарски инвеститор в България

1oigen2018Ойген Петерханс

Представляващ борда на директорите и главен изпълнителен директор на Ховаг Кабел АГ, Швейцария и съсобственик в Ховаг ООД, България.

С богат международен опит, Ойген Петерханс поема поста управител на EnerSys, България през 2010 г. Компанията произвежда най-високо качество индустриални батерии. Преди да стане съсобственик в Ховаг България, той заема длъжността на главен изпълнителен директор в Монбат АД, Монтана/София. ХОВАГ е водеща в своя сегмент в Швейцария компания за висококачествени кабелни системи. Продуктите на фирмата намират широко приложение в машиностроенето, автоматизацията, медицинските устройства, телекомуникациите и транспорта. Семейната компания е основана през 1936 г. и има сериозни традиции в производството на кабели и кабелни решения. От 2009 г. ХОВАГ има производство в Китай. През 2014 г. е основано дружеството "Ховаг" ООД в град Търговище. В рамките на три години българският клон се увеличи от седем служители до най-големия в групата. Г-н Петерханс ще отговори на въпроса: Какво трябва да знаят българските компании, за да бъдат привлекателни за швейцарските инвеститори.

Още новини