Начало Новини Актуално Бившият зам.-кмет Тихомир Димитров храни японците с рапани

Бившият зам.-кмет Тихомир Димитров храни японците с рапани

Актуално

Тихомир Димитров японците рапани

Успешна кариера в необичайния бизнес с рапани гради бившият зам.-кмет на Стара Загора Тихомир Димитров. Морски зет съм - съпругата ми Ивета е от Бургас, обяснява смяната на 180 градуса на заниманието той. Братът на г-жа Димитрова Венелин и братовчед ѝ Димитър имали фирма за преработка на риба и рапани от 8 години. В този период от време Тихомир Димитров помагал с експертните си познания на икономист, но когато получил предложение да превърнат бизнеса в семеен, не се поколебал.

Съдружник съм във фирмата, обяснява той настоящото си статукво. Най-много работа по рапаните има в периода от май до ноември, но е в зависимост и от времето - вятърът трябва да е северен, иначе пречи. Не трябва да има и вълни в морето. Изглежда лесно и атрактивно, но има рискове и особености. Зависими сме от природата, обяснява Димитров. Рапаните се берат на дълбочина 5 - 20 м. Професията на водолаза е тежка и все по-малко българи я практикуват. У нас с всяка година популацията намалява, няма количества, а и рапанът е по-дребен, поради което фирмата на Тихомир Димитров праща хора за рапани по Черноморието в Румъния. Трябват им количества, защото изнасят за Далечния Изток - Япония, Корея, Хонконг. Месото на рапаните се сортира в 6 размера, най-ценен е най-едрият -10 - 20 бр. в килограм. Минимумът е размер 3S - това са 120 бр. рапани в 1 кг, пише вестник Национална бизнес поща.

Българите изнасят стоката замразена в опаковки от 8 и 16 кг, която при пристигане на място се дообработва. Рапаните са и нещо като морски хищници - те са всеядни, а един от любимите им деликатеси е черната мида. Нашите рапани са много търсени заради здравословните си качества - те съдържат над 23% протеин. Но не у нас, защото българинът яде рапани най-вече по заведения, когато отиде на почивка на море. А в Япония има голямо търсене - купуват ги както за храна, така и за козметика и лекарства. Предприемчиви жители на Страната на изгряващото слънце правят от люспата (нокътя) на българските рапани високотехнологична и много скъпа козметика, както и илачи срещу язва и други стомашни проблеми. Има интерес към черупки с дължина над 10 см от Индия.

Тихомир Димитров споделя, че новото бизнес начинание отнема много време и му налага да е далеч от Стара Загора почти постоянно. В родния град се връща за 2 - 3 дни месечно... Бившият зам.-кмет добавя, че най-харесва рапаните панирани и с масло. А най-големият кулинарен спец на деликатеса, когото познава, е снаха му Марияна.

Още новини