Начало Новини Актуално Бивши министри - на премиера в Стара Загора

Бивши министри - на премиера в Стара Загора

Актуално

Навръх Деня на независимостта на България бившите министри и сегашни депутати от "Коалиция за България" Румен Петков, д-р Евгений Желев и Спас Панчев присъстваха в Стара Загора на премиера на луксозния сборник "Българските бойни знамена. За честта и славата на България". Емоционално слово за книгата направи другият депутат от коалицията - историкът проф. Андрей Пантев.

Той нарече изданието "свидетелство за героизма". "Тази книга е душевен пир за нашата изстрадала национална душа, за да разберем, че сме били нещо, не сме вторични, правени от другите - каза професорът. - Това е свещена книга най-вече с това, което се чете между редовете. За героизма на незнайния воин с навущата от мизийските поля, за шопа, който щурмува с вика "по пет на нож", за кроткия поет Димчо Дебелянов. В раницата на войника е имало дух, който не може да бъде подменен с нищо. Това е книга на себеотрицанието, на героизма и на патриотизма."
Сборникът запознава с историята на българските полкове, пътя им във войните за национално освобождение и обединение, разказва интересни факти и събития, свързани с даряването и спасяването на знамена, любими командири, имена на славата, пише вестник Старозагорски новини.
За първи път са поместени фотографии на главнокомандващи Българската армия от края на ХIХ век до 40-те години на ХХ век. Радомирска No 3 пеша дружина на Българската земска войска; знаме на Плевенска No 16 пеша дружина; Пловдивска No 20 пеша дружина; старозагорски гвардейци 1879 г. Военно на Негово величество училище с всичките 58 пехотни полкове; Първа преносима дружина и Железопътен полк; Лейбгвардейски конен полк с всички подразделения; знамена, свързани с националноосвободителното движение в България и Македония; доброволчески знамена и македоно-одринско опълчение.
Книгата е дело на екип на Националния военно-исторически музей, д-р Соня Пенкова, д-р Даниела Цанкова и агенция "Фокус".
Организаторите на промоцията подариха 20 екземпляра от сборника на Регионална библиотека "Захарий Княжески".
Във връзка със 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, Министерският съвет е учредил Почетна карта на офицера. Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, връчи почетното отличие на капитана от резерва д-р Евгений Желев, народен представител, екскмет на Община Стара Загора и ексминистър на здравеопазването; на депутата Спас Панчев, полковник от резерва, бивш зам.-министър на отбраната; полковник Иван Стоев Желязков, подполковник Събчо Събев, подполковник Сашко Лозанов, полковник Ивайло Василев, полковник Жельо Матев.
Стоян Топалов съобщи, че е направил предложение пред Министерството на отбраната да се възстанови празникът на българското бойно знаме, който се е отбелязвал на 2 октомври, и празникът на маршовата песен.
Организатори на празничното събитие са Областният и Общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, фондация "Пламък" и библиотека "Захарий Княжески".

 

Още новини