Начало Новини Актуално Бивши директори на Мините отиват на съд

Бивши директори на Мините отиват на съд

Актуално

Окръжна прокуратура - Стара Загора, внесе обвинителен акт в Окръжен съд - Стара Загора, срещу бившия изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Иван Марков и зам.-директора на въгледобивното дружество Гочо Христов. Това съобщи окръжният прокурор Константин Тачев.

От вчера информацията е качена в сайта на Прокуратурата на РБългария.
Повдигнатите срещу Марков и Христов обвинения са за престъпление по чл.282, ал.2, във връзка с ал.1, приложение първо във връзка с чл.20, ал.2 от НК за длъжностно престъпление, за нарушаване на служебни задължения и за извършване на действия, несъобразени със заеманата длъжност, с което са причинили вредни последици за "Мини Марица-изток", пише вестник Старозагорски новини.
В прессъобщението на Прокуратурата на РБългария се съобщава, че двамата в качеството си на длъжностни лица са разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева. По този начин се заобикаля изискването на ЗОП изборът на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно се дава възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти. Пряката цел на обвиняемите била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма.
През периода 20.05.2007 г. - 18.05.2009 г. обвиняемите Иван Марков и Гочо Христов, в съучастие като съизвършители, са извършили дейност, несъобразена с изискванията на заеманата длъжност, като при извършване на процедури по ЗОП са причинили вредни последици за "Мини Марица-изток" в размер на 396 603.49 лева - съставляващи имуществена вреда в резултат на надвишаване на договорените цени в сравнение със средно пазарните.
През периода 31.10.2006 г. - 16.06.2008 г. обвиняемият Гочо Христов е нарушил служебните си задължения - извършил е дейност, несъобразена с изискванията на заеманата длъжност, като при извършване на процедури по ЗОП е причинил значителни вредни последици за "Мини Марица-изток" в размер на 592 265.99 лева - съставляващи имуществена вреда в резултат на надвишаване на договорените цени в сравнение със средно пазарните.
Общият размер на вредата, причинена от Гочо Христов, като самостоятелен извършител, и причинената от двамата обвиняеми, като съизвършители, е в размер на 988 869.48 лв.
Според внесения в съда обвинителен акт се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода. Съдът може да постанови и лишаване от правото по чл.37, ал.1, т.6 (заемане на определена държавна или обществена длъжност).
Вчера окръжният прокурор на Стара Загора уточни, че събраните в хода на разследването доказателства надхвърлят 40 тома.
Разследването срещу двамата директори на "Мини Марица-изток" започна след сигнал на предизборния щаб на ГЕРБ през 2009 г. Впоследствие се е оказало, че има разработка на ДАНС и на МВР за случващото се в Мините. При събирането на доказателства са използвани и двата доклада на Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) за извършен финансов одит.
Припомняме, че въз основа на втория доклад на БЕХ през м.юли 2009 г. Иван Марков и Гочо Христов бяха освободени от ръководните постове в "Мини Марица-изток" за констатирани сериозни злоупотреби и нарушения на финансовата дисциплина. За първия доклад, изготвен по време на управлението на тройната коалиция и внесен в МС, в общественото пространство липсваше информация. Нещо повече - по време на парламентарните избори 2009 г. (след които прокуратурата се зае с двамата) Иван Марков беше издигнат за мажоритарен кандидат за депутат от БСП.
Кога ще бъде насрочено първото съдебно заседание по казуса, ще реши съдът в Стара Загора. Очаква се Марков и Христов да бъдат защитавани от известни софийски адвокати.

Още новини