Начало Новини Актуално Бивш затворник от Белене подреди в Стара Загора изложба за горяните

Бивш затворник от Белене подреди в Стара Загора изложба за горяните

Актуално

Изложба от 106 портрета-графики на участници в горянската съпротива беше открита вчера в Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Неин автор е самоукият художник от Чирпан Костадин Събев, прекарал пет години и половина в затвора, от които 4 години в Белене. Той така и не сбъднал мечтата си да следва живопис, тъй като баща му е обявен за враг на народа.

Събев се готви да бяга от България, но е арестуван и съден. В затвора се запознава с някои от оцелелите горяни, а впоследствие започва да издирва снимки на участници в движението и да рисува портретите им, пише вестник Старозагорски новини.

Изложбата е организирана от Съюза на репресираните от комунистическия терор, фондация "Орден на кавалерите за храброст" и Oбщина Стара Загора, с медийната подкрепа на "Старозагорски новини", и е под наслов "Горяните - носители на свободния дух". Всъщност за съпротивата след 9 септември 1944 година по-младото поколение не знае почти нищо. Тази страница от историята ни умишлено е игнорирана както от тоталитарната власт, така и от представителите на новата демокрация. В тази връзка д-р Иван Николов, председател на Съюза на репресираните, подчерта, че и в Европа не се знае почти нищо за 28-те големи чети, излезли в горите почти веднага след идването на комунистите на власт, за 4100-те горяни, участвали в съпротивата, и за 1600-те жертви. "Всички знаят за избитите 22000 поляци в Катин, но малцина са наясно, че нашите жертви след 9 септември са 32000. На практика всяко по-голямо селище е българският Катин", подчерта д-р Николов. Той поиска със закон да бъдат разкрити всички престъпления на червената власт, МВР да издири всички лобни места на горяните, а в България да бъде създаден музей на комунистическия терор. И още: "9 септември да бъде обявен за ден на геноцид!"
От съюз "Истина" призоваха управляващите да продължат с издаването на сборници въз основа на документи от Държавна сигурност за времето от 1944 до 1956 година, а най-съществените моменти от новата ни история да бъдат включени в учебниците на децата. Председателят на съюз "Горяни" Димитър Велинов пък припомни, че горянското движение е измило лицето на страната ни пред Европа и света като най-верен съюзник на СССР и че от 1951 до 1966 година България е имала своя извънправителствена военна част в НАТО.

Оцелелият горянин Йордан Байчев от сливенското село Тополчане заяви, че най-големите чети са били от Сливенско, Старозагорско, Велинградско и Пиринско, а той лично е съден в Стара Загора. И с горчивина добави, че държавата се е погрижила за изселените през 80-те години турци, а за избитите горяни и за техните семейства нищо не е направено.
Думата взе и 62-годишният Звезделин Трашлев от София, който научил за изложбата, спирайки колата си в подлеза пред библиотеката. Той каза, че е бил емигрант в Германия и САЩ, че този народ (българският) няма да тръгне напред, докато не се запознае с историята си и че е готов да помага материално за това.

За финал организаторите съобщиха, че са получили  поздравителното писмо от бившия президент (1997-2002 г.) Петър Стоянов, изпратено от Женева. "Всяко подобно събитие - пише той - ни дава увереност, че героичната съпротива на българския народ срещу комунистическия режим, както и жертвите, дадени по време на тази съпротива, няма да бъдат забравени... Всяка написана книга, всеки спомен за тези най-мрачни времена от най-новата ни история реабилитират България в очите на демократичния свят... Нито една друга европейска държава не е дала толкова много жертви по време на съветизацията си и никъде другаде комунистите не смазаха народната съпротива с толкова бруталност и жестокост." Петър Стоянов е категоричен, че "живеем във време, когато бившите комунисти доминират страната ни политически и икономически. Не трябва да им позволим да спечелят и битката за историята."

Още новини