Начало Новини Актуално Бивш затворник е областен координатор на партия Дром в Стара Загора

Бивш затворник е областен координатор на партия Дром в Стара Загора

Актуално

Излезлият преди няколко месеца от затвора старозагорец Христо Генчев е един от областните координатори на партията с подчертано ромски характер "Дром", научи от три, независими един от друг, източника вестник Старозагорски новини.  Генчев е изтърпял наказание "лишаване от свобода" заради данъчна измама. Това обяснява близо четиригодишното отсъствие на партия "Дром" от политическия живот в Стара Загора, както и отсъствието на самия Генчев.

В края на миналата седмица той участва в обща пресконференция в Стара Загора, заедно с Илия Илиев - лидер на "Дром". Илиев обяви, че партията му слагала началото на национална кампания за изготвяне на списъци с имената на образованите роми в България, които в бъдеще да влязат в управлението на страната. Той прогласи, че сред етноса имало професори, лекари и учители. "Ние сме убедени, че участието на такива хора в държавното управление ще помогне много за по-бързия процес на интеграция", подчерта на пресконференцията Илиев. Той предупреди, че ако правителството продължи с политиката на неглижиране на този процес, само след година-две ще бъдем свидетели на огромно социално напрежениe в страната. Според него образованите роми трябвало да намерят своето място в държавните стpуктури и преди всичко в службите за социално подпомагане.
Илиев съобщи още, че партия "Дром" имала две конкретни предложения към правителството - законопроект, който да гарантира данъчни облекчения за работодатели, които назначават социалнослаби или роми, както и допълнение към закона за образованието, което да регламентира изнесено обучение в ромските махали на децата в предучилищна възраст.
Според ромския лидер "Дром" ще участва на местните избори със собствени листи. Партията имала и личности, достойни за кметове на общини. Илиев обяви още, че в областта живеят около 45 хил. роми, а на национално ниво те били около 15 на сто от населението на страната.

Още новини