Начало Новини Актуално Бивш оръжейник пострада при разглобяване на снаряд

Бивш оръжейник пострада при разглобяване на снаряд

Актуално

60-годишен мъж от село Шейново е приет на 10 април т.г. с разкъсно-контузни рани на подбедрения мускул на десния крак и на три пръста от лявата си ръка в Центъра за спешна помощ в Казанлък, а впоследствие е настанен за лечение в местната болница. Малко преди инцидента пострадалият занесъл в дома си снаряди, събирани от военния полигон на "Арсенал", разположен западно от селото.

В двора на къщата си той се опитал да извади меден детайл на един от снарядите, но след като ударил взривателя, се стигнало до възпламеняване.
При проверка служители на РУ "Полиция" са открили в дома му осем 150-милиметрови артилерийски снаряди (пет от тях с взриватели), седем минохвъргачни снаряди (четири от тях с взриватели), един взривател за артилерийски снаряд и три чувала с неустановени метални предмети. Всички намерени боеприпаси и метални части са били силно корозирали.
Районът около къщата е отцепен и се охранява от полиция, пише вестник Старозагорски новини.
"Имаме двойна ограда на полигона и охрана, но когато някой иска да си сложи главата в торбата, никой не може да го спре", коментира изп.директор на "Арсенал" Николай Ибушев.
Пострадалият се казва Мустафа Кяфим, съобщи кметът на село Шейново Николай Терзиев. Преди 1989 г. Кяфим е работил в завод "Арсенал", после - в Горското, а след като е бил освободен, бил включен в програмата за временна заетост и работил в кметството. Към настоящия момент той и съпругата му получавали социални помощи. Семейството обаче не било толкова материално зле - имали собствена къща, лек автомобил, каруца и т.н.
"Недоумявам как Мустафа се е хванал на този алтернативен начин за печелене на пари", коментира кметът на селото. Той предполага, че Мустафа е бил част от групата на осем непознати в селото мъже, които същия ден обикаляли с металотърсачи из местността Коджа кър. Извиканите на място полицаи са установили, че мъжете са изкопали множество артилерийски снаряди и мини, някои от които с взриватели, които са били натоварени в багажниците на два леки автомобила със сливенска регистрация. Осемте мъже са задържани за срок от 24 часа. Те са на възраст от 21 до 45 години и е установено, че са от с.Селиминово, общ. Сливен.
"В землището ни има заровени стотици килограми чугун вследствие на изпитанията на фирма с десетилетна производствена дейност и случаят с Мустафа Кефим не е първият. В селото имаме няколко осакатени човека от подобен начин на препитание", коментира още кметът на Шейново.
Единственото добро от случилото се на 10 април т.г. било, че полицията е успяла да спре натоварените с боеприпаси автомобили. "Защото не дай си боже при една катастрофа кратер ще бъде издълбан на пътя и ще загинат невинни хора", заключи Николай Терзиев.

Още новини