Начало Новини Актуално Бивш министър представи своите 8 1/2

Бивш министър представи своите 8 1/2

Актуално
Даниел Вълчев

Това са 8 истории, някои от които преживени лично, други - по изрезки от вестници или разказани от приятел. Но това е и първа среща на Даниел Вълчев с истинската литература. Така директорът на издателство СИЕЛА Светлозар Желев представи в Стара Загора автора на сборника с разкази 8 1/2, който излиза с логото на издателството.

Въпреки мразовитата вечер на 10 февруари, да се срещнат с бившия образователен министър и настоящ университетски преподавател в Градската художествена галерия дойдоха много почитатели на словото, колеги от депутатските години на автора, журналисти.

Речта винаги ме е вълнувала, чета много и доста безразборно, а от време на време и пиша. Много хора прописаха в последните години. Дори тенденцията е колкото по-малко четат, толкова повече да пишат, с типичното си чувство за хумор се пошегува с новото си амплоа юристът. Сподели, че не е от хората, които са писали като деца, пращайки по някой разказ или любовен стих в младежките списания. Досега е писал книги на правна тематика, затова с удоволствие се е потопил в света на литературата.

Нямам разумно обяснение защо се захванах с разказите, призна чистосърдечно авторът и добави пак шеговито: Може би с тайната мисъл, че учениците ще правят матура по тях, явно намеквайки и за времето, когато като министър въведе задължителните матури.

Обикновено създавам историите си около някакъв повод и макар случките в тях да не са напълно идентични, все пак има нещо, с което да се закача за действителността, каза авторът. Така се получавала смешна закачка, която в повечето случаи разкрива тъжна истина за българите.

В книгата са включени осем разказа и едно есе. Те се четат леко, но съвсем не са лековати. Вълчев остава верен на своя стил да търси и философска гледна точка на случките от всекидневието.

А защо книга, след тази с политически есета Да обичаш на инат, отново носи заглавие на филм – този път на лентата на прочутия италианец Федерико Фелини, Вълчев с усмивка обяснява: Просто съм киноман. Истината обаче отново е във философския поглед на автора, но това става ясно от самия прочит на историите.

Информация: вестник Новината

Още новини