Начало Новини Актуално Бистро Македония - на картата на шкембето

Бистро Македония - на картата на шкембето

Актуално
шкембе чорба Стара Загора

И в Чикаго научиха за старозагорското бистро Македония. Причината заведението да стане известно в САЩ е, че името му присъства в разпространявания в американския град вестник Bulgaria, който публикува неотдавна пътеводител на най-добрата шкембе чорба в България.

И в роден вестник на специална карта са посочени кои са ресторантите у нас, които глезят клиентите си с най-вкусно шкембе. Как изглежда тя може да се види и в старозагорското заведение, тъй като картата виси на една от стените.

Всички са равни пред шкембето. И бедни, и богати се отбиват тук, и интелигенция, и работници си хапват от него, откровеничи майстор-готвачът Петьо Петков.

48-годишният мъж, който е родом от Раднево, е превърнал заведението в семеен бизнес. Цял живот съм бил готвач, това съм учил. Първоначално нашата идея беше да открием ресторант в индустриалната зона в Стара Загора. Решихме да е заведение за бързо хранене, тип работническо, да е близко до масовия клиент, а не заведение с екстри, връща се назад във времето майсторът.

Тъй и станало. В момента тук се приготвя традиционна българска кухня. Ястията се хапват както на място, така и се приготвят за вкъщи. Офиси си взимат от бистрото храна за работното място. Да се нахранят тук се отбиват хора както от града, така и от цяла България. Тъй се е случило и някой да докладва на вестниците къде в Стара Загора може да  зарадваш стомаха си с най-вкусната чорба.

Шкембе чорба, агнешка супа, свинска пача, това са едни от най-предпочитаните ястия.

Шкембето и другите супи са желани още от утрото.

По принцип сутрин хората, като отиват на работа, искат да хапнат по една топла супа, за да им е добър денят, обяснява готвачът, който често се усмихва на похвали от клиентите. Е, каква стана тя, да имам ресторант, а пък да идвам да ям в твоя, казал на Петьо преди някой ден местен бизнесмен.

Има си тънкости как се приготвя шкембе чорбата, разбира се. Щом е характерна по своя вкус и начин на приготвяне и се харесва от клиентите, значи си има нещо специфично, загатва майсторът.

Шкембето е предпочитано както заради хубавия вкус, но и заради добрата цена. Тук чорбата се продава за един  лев и 70 стотинки, като прибавиш и четвъртинка хляб, общо излиза 2 лева.

За 8 години е поскъпнала с 20 стотинки и то е заради увеличение на цената на шкембето, а не заради това, че гоним печалба, пресмята Петьо.

Признава, че се е зарадвал, като е разбрал, че неговата чорба е включена в картата с местата, където готвят най-вкусното шкембе.

Заглеждат я картата. Първоначално клиентите не ѝ обръщаха внимание, но впоследствие оказа влияние върху консумацията - нещо като етикет, като рекламно послание е за заведението, споделя още Петьо.
Майстор-готвачът е свикнал да върти черпака още от ранни зори. Разказва, че работният му ден започва в 4:00 часа сутринта и приключва в 20 часа.

И докато в Македония той е царят на кухнята, вкъщи нещата са различни. У дома не готвим, само си почиваме, категоричен е Петьо.

Информация и снимки: вестник Новината

шкембе чорба Македония Стара Загора шкембе чорба чиния карта

Още новини