Начало Новини Коментари Бисер Манолов: Вместването в рамките на 3% дефицит не е реално

Бисер Манолов: Вместването в рамките на 3% дефицит не е реално

Коментари

Аз съм категорично против увеличаване на каквито и да е данъци. Това каза финансистът Бисер Манолов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Според него приравняването на гражданските договори към трудовите е рисково начинание. „Това няма да изсветли трудовите взаимоотношения, а по-скоро ще има ефект в обратната посока - укриване на приходи", смята той.

Идеята за разплащането в кеш от 10 на 5 хиляди лева също не е адекватна мярка. „Явно има някакво напрежение с приходната част на бюджета. Министерство на финансите търсят начин да се застраховат. Според мен това напрежение е най-вече в НОИ. В момента бюджетът на НОИ е някъде около 21,2 милиарда лева. Само половината от този бюджет идва от събираемостта на осигуровките. Другата половина е дотация от централния бюджет - взимаме пари от преки данъци и такси, за да запълним дупката. Това е една изключително неустойчива система", обясни Манолов.

Затова е нужна фундаментална промяна на пенсионната система, за да имаме устойчиви публични финанси, заяви той. Изплащането на по-високи пенсии през държавен дълг е сериозен проблем. „Трябва да направим опит към капиталовите стълбове на пенсионната система и там да насочим нашите усилия. Осигурителните сметки трябва да бъдат атрактивни, за да следваме такъв модел", обясни финансистът.

В момента съотношението между БВП и държавния дълг не е притеснително, успокои той. „Даже в следващите пет години да направим всички възможни глупости, които може да направим, държавата няма да фалира. Ако влезем в този цикъл на безкрайно много теглене на заеми, имаме ресурси, защото това съотношение е около 20%, което е едно от най-ниските нива в Европа. Но по принцип едно е да не изглежда зле, друго е да влезем в някакъв път на неправилно развитие", коментира Михайлов.

Поемането на нов държавен дълг според него е била добра сделка, реализирана на възможно най-добрите параметри. „Това показва, че все още ни вярват. Искам да видя програмата по управление на държавен дълг за следващата година, но към настоящия момент няма много голямо безпокойство", допълни финансистът.

Според него вместването в рамките на 3% дефицит не е реално. НАП е агресивен по отношение на събираемостта, смята Михайлов.

Дълбокият проблем на Европа в момента е секуларната стагнация, която е по-лошият вариант. „Няма предприемчиви хора, защото Европа в момента е в тежък процес на свръхрегулации. Те просто отдръпват предприемчивите хора. Да поемеш риск, да загубиш пари не е лесна работа. Но ако за това биваш и укоряван непрекъснато, хората вече нямат желание да поемат риск. Ако тази секуларна стагнация не бъде осъзната, Европа ще потъва", обясни финансистът.

Още новини