Начало Новини Актуално Бирата полезна и след спорт

Бирата полезна и след спорт

Актуално
Стара Загора

След активни спортни дейности, бирата е изключително подходяща напитка. Тя успешно хидратира организма след тежки физически натоварвания, които предизвикват сериозна загуба на течности и минерали. Тези нови факти за свойствата на пивото бяха представени от домакините на редовната годишна среща на Пивоварите на Европа, състояла се в края на септември в Барселона.

Според проведените научни изследвания се оказва, че бирата съдържа достатъчно количество вода, витамини и соли, комбинацията от които способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активни физически усилия, съобщиха от Агенция Euro RSCG Sofia.
Медицинските изследвания са дело на учени от университета на Гранада. Екипът е провел серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото обикновената вода.
В подкрепа на научното доказателство е проведен експеримент с доброволци. Задачата им е да тичат на степ-пътечка при температура от 40 С° до пределно физическо натоварване. След приключване на бягането на всеки участник е измерена степента на обезводняване на организма, моторните функции и способността за концентрация. На част от доброволците е предоставена за консумация по една бира, а на останалите - същото количество вода. След това всеки един от участниците е имал възможността да пие и колкото иска вода. Повторните изследвания след този етап показват, че консумиралите бира са възстановили баланса на течностите в организма си много по-пълноценно, отколкото тези, пили само вода. Тази констатация е напълно подходяща и за въздържателите - след активни спортни и физически дейности те могат да консумират безалкохолна бира.
Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Освен това въглехидратите, които съдържа пивото, улесняват  възстановяването на изгубените по време на физическите усилия калории. Бирата има висок гликемичен индекс, но тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване. Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно.
В пивото има баланс между някои основни минерали – сравнително високо съдържание на калий и магнезий и относително ниско на натрий и калций. Заедно с водата, бирата е другият естествен източник на силиций, който също е от изключителна важност за цялостното здравословно състояние на човека. Обикновено за час интензивна физическа активност посредством изпотяването човек губи средно около 1 литър вода и разтворените в нея соли. В тази връзка испанските учени препоръчват консумирането на умерени количества бира – половин литър за мъжете и 0, 25 л. за жените дневно, като част от оптималната диета на атлетите и начин за поддържане на водно-солевия баланс на организма.
Освен това изследване вече съществуват редица научни проучвания и доказателства, че бирата е изключително богата на антиоксиданти, аминокиселини и витамини от групата В. Антиоксидантите са важни за здравето, тъй като служат като
защита срещу рака, благодарение на свързването си със свободните радикали и намаляват риска от инфаркти, като потискат образуването на тромби в кръвта. Витамините от В групата, освен че участват в метаболитни процеси, са допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания.
Тези специфики на кехлибарената напитка, съчетани с ниското съдържание на алкохол и калории, я правят част от възстановителната диета на редица отбори след сериозни състезания. По време на Световното футболно първенство в ЮАР това лято, заедно с останалите интересни факти, медиите разкриха, че бирата присъства в ежедневната диета на националите на Германия и Холандия.

 

 


 

Още новини