Начало Новини Актуално Библиотека Родина - Стара Загора празнува 150 години от създаването си

Библиотека Родина - Стара Загора празнува 150 години от създаването си

Актуално

Библиотека Родина150 години от създаването си празнува библиотека Родина - първата обществена библиотека в Стара Загора - през септември 2010 г. На 15 септември от 17,30 часа се открива документално-веществена изложба „Библиотека Родина”в три века”. Тя ще бъде разположена на 4-я етаж в Регионален исторически музей - Стара Загора.

На 29 септември ще бъде направено представяне на книгата „Периодичен печат. Стара Загора 1882 – 1944” (библиография), която е издание на библиотека Родина. Събитието е от 16 часа също в Регионален исторически музей - Стара Загора.
Представяне на книгата „Писма от войната” от генерал Стефан Тошев, преиздадена от внука му д-р Стефан Тошев по случай юбилея на библиотека Родина, ще се състои на 30 септември от 16,15 часа в залата на първия етаж на регионалната библиотека Захарий Княжески.
Честването на 150 години от създаването на първата обществена библиотека в Стара Загора  се организира от инициативен комитет, който е под патронажа на кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Библиотека Родина е най-голямата читалищна библиотека в България и най-старата в Старозагорска област. Летоброенето й започва от 25 март 1860 г. с откриването на първото читалище в Железник по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци. Основана с 51 тома книги, колкото е имала библиотеката на Светиниколското училище, и с даренията на първите читалищни дейци, създадена с цел “да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”, тя завършва десетата си годишнина с 15 000 тома “разни исторически, нравствени, филологически и др. от различни съдържания книги, достъпни за всички граждани”. Пламъците на 1877 г. обезкнижават Стара Загора. Изгарят старопечатни и възрожденски книги, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева.

Ръководството на библиотеката кани старозагорската общественост на събитията.

Още новини