Начало Новини Актуално Библиотека Родина попълва фонда си с нови книги с пари от благотворителен търг

Библиотека Родина попълва фонда си с нови книги с пари от благотворителен търг

Актуално
библиотека Родина

На 11 ноември в ресторанта на старозагорския хотел Ефир се състоя благотворителен търг за обогатяване книжния фонд на библиотека Родина. Това се случва за първи път както в Стара Загора, така и в страната. Оказва се, че от 31 май т.г. библиотеката не е могла да закупи нито една книга, поради липса на всякакви средства.

Притиснато от тези обстоятелства, нейното ръководство, активно подпомогнато от Обществения дарителски фонд, решава да предостави уникални книги от обменния си фонд, заедно с картини на млади старозагорски художници, в благотворителен търг. За участие в него бяха поканени представители на бизнеса.
От фонда Редки и ценни издания бяха извадени книги с голяма стойност за историята и културата на България. От тези заглавия има по няколко екземпляра и библиотеката може да си разреши този търг като начин за събиране на средства за нови заглавия, пише вестник Национална бизнес поща.

Изданията, включени в търга, са от края на XIX век до 1944 г. Този специализиран фонд е съставен от книги, дошли чрез библиотеката на Девическата гимназия Мария Луиза, на Общинската градска библиотека и тази на Дружество Театър.
Изкуството да ръководиш търг бе изиграно отлично от актьора Димитър Живков.

Най-старата книга, която бе предложена, бе Органически устав на Източна Румелия, Пловдив, 1879 г. Това е първо и единствено издание на конституцията на Източна Румелия, издадено на руски в превод на Йоаким Груев (в библиотеката има още един том във фонд Архивен и 3 тома в Обменен фонд). Наддаването за книгата стигна до 350 лв. и тя стана притежание на Стойо Вартоломеев, активен участник в търга. Той е собственик на книгоиздателство и книжарски вериги Хермес, които стъпиха на старозагорския
книжен пазар в мол Галерия. Г-н Вартоломеев стана и притежател на антологията на Пенчо Славейков На острова на блажените в нейното първо издание, София, 1910 г. Наддаването за тази книга стигна 500 лв. и това бе най-високата цена в търга. Г-н Вартоломеев наддава и за картина на Милен Иванов Мъдростта на жреците (600 лв.).

Красимира Чахова, председател на Обществен дарителски фонд, се сдоби с първото издание на История на българите от Константин Иречек, София, 1929 г., за 300 лв. и с много ценния Статистически годишник на Царство България от 1941 г., чиято цена стигна до 250 лв.
В добри ръце отидоха такива ценни издания като двутомникът Български дневник на Константин Иречек. За нея даде 300 лв. Младен Стоянов. Само за 300 лв. двутомникът Строителите на съвременна България, първо издание, на Симеон Радев от 1910 г. стана притежание на Михаил Георгиев.
Много радост на печелившите донесе и Безподобният рицар Дон Кихот Ламаншки на Сервантес, второ издание от 1936 г. и то в превод на старозагорския поет Димитър Подвързачов. Или Преизподня на Данте Алигиери в превод на старозагорския поет Кирил Христов.

Приходите от търга възлизат на 5600 лева, като в сумата е включена и цената на поканите, а също и дарение от Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Парите ще бъдат използвани изцяло за закупуването на нови книги за библиотека Родина.

Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлената палата, от името на Ротари клуб подари на библиотеката 5-томното издание Подбрани извори за българската история на Тангра Танакра.
Стойо Вартоломеев обяви, че по два броя от всички нови книги на издателство Хермес от юни до края на годината ще бъдат дарени на библиотеката.

Още новини