Начало Новини Актуално Библиотека Родина отбелязва 150 години от създаването си със залесавяне на парк в Стара Загора

Библиотека Родина отбелязва 150 години от създаването си със залесавяне на парк в Стара Загора

Актуално

150 дръвчета бяха засадени в парк Зеления Клин в Стара Загора. Червеният американски дъб и албицията бяха боднати по случай 150 години от създаването на библиотека Родина. Приятели, институции и организации участваха в засаждането, сред тях и кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, общински съветници, общественици, много ученици. 6 от дръвчетата, от вида албиция, бяха дарение на ландшафтен архитект Тенко Дянков.

За рождения ден на библиотеката и засаждането на горичката малкият Здравко Здравков прочете стихотворение, написано от него специално за случая, пише вестник Национална бизнес поща.

Всяко едно от дръвчета, които садим, ще символизира изминалите творчески години от далечния 25 март 1860 г., когато е създадена първата обществена библиотека в Стара Загора, чийто наследник е Родина, каза директорът Слава Драганова. Родина е най-голямата читалищна библиотека в България и най-старата в Старозагорска област. Летоброенето й започва от 25 март 1860 г. с откриването на първото читалище в Железник (старото име на Стара Загора) по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци. Основана с 51 тома книги, колкото е имала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци, създадена с цел да се спомага и подтиква напред.
В раждането на новата гора се включиха много деца книжовното образование между съотечествениците ни, тя завършва десетата си годишнина с 15 000 тома разни исторически, нравствени, филологически и др. от различни съдържания книги, достъпни за всички граждани. Пламъците на 1877 г. обезкнижават Стара Загора. Изгарят старопечатни и възрожденски книги, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева.
Възродена като птицата феникс от пепелта, зачената отново със спомоществователството на родолюбиви старозагорци, днес библиотеката притежава над 316 000 тома книги, периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудио касети, диафилми, CD и DVD.
Автоматизирани са всички библиотечно-информа-ционни процеси. Изградена е локална компютърна мрежа с 15 работни станции и 9 потребителски компютъра. За последните 8 години са осъществени 18 проекта, подкрепени и финансирани от Министерството на културата, от Българската библиотечно-информационна асоциация, Програмата за развитие на ООН, Държавния департамент на САЩ и Посолството на САЩ в България, Британски съвет в България, Обществения дарителски фонд в Стара Загора. В процес на разработка е проект за създаване на дигитално студио и цифровизация на писменото културно-историческо наследство на Стара Загора.
През 2009 г. библиотека Родина получи Националната награда Христо Г. Данов в категория Библиотеки и библиотечно дело. По повод 150-годишния юбилей на библиотека Родина Драматичен театър Гео Милев направи реверанс към своите почитатели. До края на 2010 г. един билет от всяко продадено представление на театъра ще носи логото на библиотеката и печат на театъра.  
Този билет дава право на притежателя си при представяне в библиотека Родина и филиалите й, да получи безплатна читателска карта за 2010 г.

Още новини