Начало Новини Актуално Би ТВ: Обзор на 2009 година

Би ТВ: Обзор на 2009 година

Актуално

2009-та премина под знака на икономическата криза. Зрителите категорично определиха кризата и последиците от нея като новината на годината. Когато финансовият апокалипсис започна през есента на 2008 г. в Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин, в София времето беше само облачно. Много политици се заблудиха и твърдяха смело, че на нас май ще ни се размине.

Но със седем месеца закъснение рецесията се разрази с пълна сила и по нашите земи, обабщава bTV.

За 12 месеца без работа останаха над 88 хиляди българи. В края на 2009-та безработните са 320 хиляди. Извиха се дълги опашки от безработни пред областните служби на Националния осигурителен институт, за да им бъдат обработени документите и за да получат обезщетение.

От октомври 2008 г. до октомври 2009 г. икономиката на България се сви с 5,4%. Индустриалното производство намаля с 16 на сто, а оборотът в търговията със 17%.
Кризата засегна сериозно недвижимите имоти. Цените паднаха с над 30%, до нива от 2005 г. Десетки строители фалираха, а с тях потънаха вложения на стотици, инвестирали в строеж на нов дом.

Заради безработицата много хора спряха да си плащат заемите. Шест от всеки сто кредити са необслужвани повече от три месеца, отчита БНБ. Банките очакват догодина лошите кредити да доближат 10 на сто. Затова лихвите не падат, така както искат хората.

Заради нарастваща задлъжнялост между фирмите бартерът се възроди, а държавата спря плащания към много фирми изпълнители по обществени поръчки към министерства и агенции. Едва ли някой е очаквал, че хазната ще им каже: Ще имаш да вземаш. В разгара на кризата финансите на държавата пое Симеон Дянков - юпи от Съединените щати с успешна кариера в Световната банка. Финансистите обикновено не боравят с образен език, но Симеон Дянков се стреми да обяснява икономиката толкова разбираемо, колкото премиерът Бойко Борисов обяснява политиката.

България стана заложник в енергийния газов спор между Русия и Украйна

На 6 януари 2009 г. осъмнахме без синьо гориво. И така 13 дни.  2009-та бе годината  на България в Русия и годината на безпрецедентната газова криза в България. За 13 дни икономиката ни претърпя щети за над 150 милиона лева. След кризата България започна спешно да гради нови алтернативни газови връзки с Румъния и Гърция. Газопроводите Набуко и Южен поток пък станаха проекти с изключителен приоритет.

2009 - годината на изборите

Само за година голяма част от българите три пъти отидоха до урните. На 7 юни избрахме новите български евродепутати. Очаквано ГЕРБ спечели най-много места - 5, БСП остана втора - с четирима евродепутати. Неочаквано избирателната активност беше висока. Месец по-късно, на парламентарните избори, активността обаче надмина и най-смелите очаквания - повече от 60 процента. ГЕРБ спечели убедително изборите, но не с абсолютно мнозинство. Извън парламента остана една от управляващите дотогава партии - НДСВ. Депутати и министри станаха много от представителите на местната власт. Така през есента на много места в страната се стигна до частичен местен вот. София за първи път си избра жена за кмет.

От ГЕРБ определиха победата си на парламентарните избори като "подарък по случай юбилея на Бойко Борисов". Две седмици след 50-я си рожден ден Борисов оглави 50-ото българско правителство. Без официална коалиция 4 парламентарни групи гласуваха "за" кабинета Борисов.

Избрани бяха 16 министри. Пет от тях напуснаха частния бизнес, за да заемат високата длъжност със заплата от 2000 лева. Закрити бяха министерствата на извънредните ситуации и държавната администрация. Но премиерът се погрижи старите министри да не бъдат забравени и дълго ги държа на прицел със скандални разкрития. Пусна се контра слух за икономически кръг "Котараците" около новия премиер. Самият той обясни, че познава такъв – бивше гадже на дъщеря му, когото набил. Разплакал бил момичето.

За пет месеца един от министрите напусна, за да стане кмет на София, а друг ще става еврокомисар. Самият Борисов вдигна премиерския рейтинг до рекорден таван, след което подложи народната любов на изпитание с колебанията колко да поскъпнат на цигарите и алкохолът.

Дебютната среща на премиера - с руския президент Владимир Путин, породи дълги коментари по енергийните въпроси. По-дружески минаха срещите с европейския и френския президент и италианския премиер.

Това правителство е първото, което публикува стенограмите си, а премиерът е в ролята на човек от народа. От 27 юли до сега една парламентарна група загърби Борисов. Хората от Ред, законност и справедливост претърпяха драматичен разпад. Три групи подкрепят премиера в парламента. До 2012 година, кабинетът Борисов има време да построи обещаните 3 магистрали.

Ревизия на старата власт

Една от основните теми в новините веднага след идването на новото правителство на власт, беше ревизията на предишната. Само за няколко месеца с обвинения се сдобиха бившият премиер Сергей Станишев и трима министри от кабинета му. Пръв повлече крак бившият земеделски министър Валери Цветанов. Той беше обвинен заради 15 заменки от типа "кон за кокошка", подписани в деня преди да влезе в сила забраната за заменки. Заедно с Цветанов обвиняем е и бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков.
Щети за повече от 13 милиона лева е нанесъл бившият военен министър Николай Цонев, според прокуратурата. Той беше обвинен за две престъпления по служба. Едното е за сключена неизгодна сделка, с която българската армия е закупила мобилна фабрика за метални конструкции.

Бившият премиер Сергей Станишев също не беше подминат. Той ще отговаря за изнасяне на класифицирана информация, след като доклад, адресиран до него, се оказа в интернет. В документа, изготвен от заместник директора на ДАНС Иван Драшков, се прави анализ как финансови групировки искат да овладеят държавата. Разследване тече и срещу Емилия Масларова - бивш социален министър. Тя е проверявана за ощетяване на държавата с близо 10 милиона лева при построяването на Социален център в Стара Загора.
Досега правителството "Борисов" е внесло в прокуратурата 50 сигнала за нарушения на предишната власт.

Светът отбеляза 20 години от падането на Берлинската стена

На 9 ноември на живо от Берлин ви направихме свидетели на кулминацията в честванията пред Бранденбургската врата. 20 години след историческата нощ на 9 срещу 10 ноември 1989 година светът отново си спомни за Стената, която дълги години разделяше не само един народ, а цяла Европа. Разделени семейства и приятели отново разказаха историите си. Стената, на която загинаха стотици в опита си да я преминат, заради копнежа си да живеят свободно.

Въпреки, че Тодор Живков падна от власт по-малко от 24 часа след разрушаването на стената, българските политици не сметнаха за необходимо да отбележат годишнината официално.
Ние обаче ви припомнихме някои от най-знаковите събития, които за добро или за лошо промениха живота на много от нас.

В рубриката "20 години по-късно" в bTV новините ви върнахме към първите демократични митинги и ви показахме хилядите надежди, с които посрещнахме демокрацията в България.

Ирина Бокова оглави ЮНЕСКО

Това е най-високият ръководен пост в международните организации, който българин някога е заемал. Изпълнителният съвет избра Бокова за генерален директор на организацията в драматични и безпрецедентни за историята на ЮНЕСКО избори. Тя надделя над сочения за фаворит кандидат на Египет в пет тура. Изборът й събуди старите подозрения между християнския и ислямския свят. Но е факт, че за Бокова гласуваха и представители на мюсюлмански държави.

2009-та беше добра и за Румяна Желева

Тя беше посочена за следващия български еврокомисар. Доктор по социология, специалист по индустриални отношения, кариерата на Румяна Желев се разви главоломно само за няколко месеца – от евродепутат стана външен министър, а след това беше номинирана и за еврокомисар. По ирония на съдбата, малко след като премиерът закри Министерството на бедствията и авариите, се оказа, че България ще отговаря именно за бедствията и авариите в ЕС. Желева освободи посланиците ни в Турция и САЩ и това почти скара президент и премиер. А междувременно получи още една висша политическа длъжност - заместник-председател на Европейската народна партия - най-голямата фракция в ЕП.

Брюксел ни размрази европарите

В последните месеци Европейската комисия окончателно размрази 140 млн. евро по програма САПАРД и вдигна запорът върху 127 млн. по ФАР. Въпреки това сумата на изгубените средства за инфраструктурни проекти остава три пъти по-голяма, а колко точно ще връщаме по ИСПА, все още не е ясно. Другата добра новина беше, че страната ни ще получи 75 милиона евро допълнителни компенсации за затварянето на блоковете в АЕЦ "Козлодуй".

Един чех видя България като турска тоалетна

Словакия като унгарски салам, Германия с магистрали - пречупени кръстове, Дания -  лего подредено като карикатура на Мохамед, Италия пълна с футболисти в неприлични пози и т.н. Но само България и Словакия изразиха обидата си.
По поръчка на чешкото председателство на ЕС художникът Давид Черни използва артистична мистификация, за да представи всяка страна-член на съюза. Картата на България осъмна в Брюксел покрита с клекала. След острата реакция на български дипломати произведението бе покрито с черен плат, а чешкият вицепремиер се извини на България. 6 месеца по-късно художникът бе поканен на изложба в Пловдив. Реакциите на местната власт и общественост обаче го принудиха да отложи посещението си.

Отвличанията се наложиха като доходоносен бизнес

През цялата година Миролюба Бенатова беше по-следите на бизнеса с живота на богатите.  През 2007-а срещу 300 000 евро е върнат синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Преди дни Краус син разпозна своя затвор в къщата в брезнишкото село Гоз. Там са и открити негови косми, които той предвидливо е оставил като доказателство, в случай, че къщата някога бъде открита. През 2007- а има още два случая, които тогава минаха незабелязано. През 2008-а година известните отвличания са 6. През 2009 са реализирани поне пет похищения, има два неуспешни опита, а някои от отвлечените не са върнати, въпреки че за тях е платен откуп.
До декември групата, която организира и осъществява отвличанията остава неразкрита. Очаква се в нея да има бивши или настоящи полицаи. Или престъпници, които не са стигнали нивото на белите якички, но демонстрират арогантност и недосегаемост с подбора на жертвите  
Дни преди Рождество МВР реши да постави точка и вкара „Наглите” недосегаеми в ареста. По пижами бяха задържани четиримата, за които разследващите са убедени, че стоят зад подбора на жертвите и организацията на отвличанията, преговорите, откупите и освобождаването на жертвите. Те се оказаха софиянци, с излежани присъди за грабежи, някои и за убийства. Към днешна дата - преквалифицирани в копиране и източване на кредитни карти по света.
На този етап знаем, че разследващите разполагат със солидни доказателства - ДНК следи и от извършителите, и от похитените - намерени са предмети на жертвите, има свидетелски показания на членове на групата за отвличания, които съвсем ясно сглобяват пъзела. Съществуват някои съмнения, че може би има още едно - по-високо ниво, че идеологът на групата не е задържан. Но тази хипотеза няма потвърждение. Ако разследването върви по график, в края на 2010-та делото би трябвало да влезе в съда.

Още една година с няколко национални трагедии, отново по празници

През септември една екскурзия до Македония почерни България и най-вече близките на 15 българи. Още в деня на трагедията става ясно, че корабът Илинден е бил претоварен. Иначе има документ, че е годен за експлоатация до 2010 година. Капитанът - Сотир Филевски, на 23 години, е арестуван, а помощникът му е разпитан и освободен. Македония и България обявяват национален траур. А близките на 23-годишния капитан и жертвите на кораба преживяват своята драма. Разследването за причините за трагедията продължава.
Няколко месеца по-рано България беше затърсена от още една зловеща трагедия. На Спасовден 18 души намериха смъртта си под колелата на неизправен автобус. На 28 май край Ямбол един празник се превърна в трагедия
Автобус "Чавдар", превозващ група от Дом за стари хора за традиционното честване на Спасовден в местността Бакаджика, се вряза в тълпата. Загинаха 18 души, сред които и 16-годишно момче.
61-годишният шофьор Господин Господинов, който се качва на злополучния Чавдар само за този курс, ще отговаря пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост. Спомените обаче са голямото наказание за Господинов. При извършената петорна автотехническа експертиза на автобуса е установена неизправност на задните колела на спирачната уредба, както и на ръчната спирачка. Десетки нарушения бяха установени в фирмата превозвач. Собственикът Слав Славов също ще застане пред съда - за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията, защото е пуснал в движение технически неизправен автобус.

По ирония на съдбата само седмица по-рано разследване на bTV показа как в Лом съвсем спокойно можеш да си купиш книжка за автобус без дори да си се качил на него.След трагедията всички отговорни институции обещаха проверки, засилен контрол на транспорта и резултати, които чакаме и до днес.
Проверки бяха назначени и след друг трагичен инцидент - на 5 декември взривно устройство уби три деца - на 13, 15 и 16 години, от комплекса за социални услуги в Крумовград. Основният заподозрян беше парнаджията на социалния дом, който бил близък с децата - дал им детонатора като подарък, защото го помислил за тонколона. Преследван от чувството за вина, часове след инцидента мъжът направи опит за самоубийство. Сложи край на живота си преди няколко дни.

Грипът A (H1N1)

Опасна пандемия, истерия или заговор на фармацевтичната индустрия с цел главозамайващи печалби? Въпроси, на които не веднъж търсихме отговор през годината на новия грипен вирус. У нас той взе 35 жертви. И въпреки че първата вълна от епидемията вече е зад гърба ни, здравните власти предупреждават, че няма да е последната.
На 11 юни Световната здравна организация обяви пандемия и най-висока степен на опасност, а у нас едва в края на месеца приключи оборудването на летищата с термокамери, които да откриват хората с висока температура. В началото на септември от Русия дойде новината, че 12 деца са се заразили с новия грип по време на почивка в Бургас. В края на същия месец и България се присъедини към черната статистика с първия смъртен случай на заразен с А H1N1.
Последваха първите случаи на разпространение на грипа сред ученици и паниката сред родителите. На 6 ноември в страната беше обявена национална грипна епидемия, която продължи 2 седмици. Първата грипна вълна в България утихна, но остави след себе си въпроси като - достатъчно подготвени ли са личните лекари да разпознават нови вируси, достатъчно адекватна ли е политиката на здравните власти при световна епидемия и колко сме готови за следваща вълна.

През тази година се разделихме с поп иконата Майкъл Джексън, а Мадона изнесе първия си концерт у нас.

Още новини