Начало Новини Актуално Безстопанствена детска градина заплашва със срутване

Безстопанствена детска градина заплашва със срутване

Актуално

Сградата на бившата детска градина "Зорница" в Казанлък е почти разрушена и е опасна, алармира вчера лидерът на ДСБ в града Иван Лапчев. Собственик на имота е Община Казанлък. До преди година и половина се е ползвал под наем от частна шивашка фирма, която плащала 1600 лева на месец, грижела се за охраната и поддържала в добър вид вид сградата.

Собствениците обаче се отказват от бизнеса си и съдбата на бившето детско заведение остава в ръцете на принципала, пише вестник Старозагорски новини.
Първоначално е обявена процедура за отдаване на имота под наем, но кандидати не се явили. Следва обявяване за продажба с начална тръжна цена 810 хиляди лева, но купувач не се появява и малко по-късно се обявява повторна процедура, този пък на цена... 930 хиляди лева. "Между двете процедури ние от ДСБ предложихме да се възстанови детската градина, която да се стопанисва от Общината и да се ползва от жителите на близкия ромски квартал "Кармен", още повече, че имаше много майки, които искаха същото. Имаше дори и подписка. Но общинските съветници и кметът не се съгласиха", каза Иван Лапчев.

Останала без охрана, сградата е подложена на вандалски набези и разграбване от живеещите съвсем наблизо роми. И така - година и половина. "Ако цената беше намалена, може би щеше да се намери кандидат-купувач. Но както виждате от снимките, сега стойността на имота клони към нула", добави Иван Лапчев. Картината е наистина ужасяваща - разрушени стени, изтърбушена дограма, липса на ограда. В този вид имотът не може да се продаде, а едва ли може и да се възстанови. Руините вече са опасни. Ден след като при инцидент със срутен комин в Казанлък загина 7-годишно дете, там вече има охрана, вероятно за да се предотвратят подобни случаи. А защо се е стигнало до тази тъжна и жалка гледка, може да каже само собственикът на имота.

Още новини