Начало Новини Актуално Безработна казанлъчанка поиска по-големи социални помощи

Безработна казанлъчанка поиска по-големи социални помощи

Актуално

Проекти за над 4 млн. лева по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси са изпълнени в Старозагорско. Половината от тях са в община Стара Загора, стана ясно по време на официалното откриване на пътуващата фотоизложба С нас те направиха първата крачка и успяха, организирана от Министерството на труда и социалната политика в Стара Загора.

Експозицията представя добри практики на 20 проекта с 20 лица, които разказват човешките истории на част от близо 650-те хиляди българи, възползвали се от възможностите на програмата.

Програмата е с много бенефициенти - работещи и безработни, хора с физически увреждания, ученици, студенти, докторанти и др., обясни социалният министър Тотю Младенов. До момента са реализирани 239 проекта за над 30 млн. лв. за подобряване условията на труд в предприятията. Апелирам към бизнеса да бъде по-активен, след 15 юли ще може отново да се кандидатства, призова министърът.

За последните осем месеца от началото на мандата Община Стара Загора е наела на работа по програмата 140 души, които са били безработни. В момента кандидатстваме за още хора, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Безработната казанлъчанка Виолетка Въткова успя да връчи лично петицията си на социалния министър. 59-годишната дама причака Младенов пред сградата на Общината в Стара Загора и му връчи документа, с който иска да бъдат увеличени социалните помощи.

С тези 40 лева ни обричат на мизерия, категорична бе Виткова. Тя обясни, че досега много пъти е писала до социалния министър, но получавала само формални отговори. Затова решила лично да се увери, че той е получил жалбата ѝ.

Преди бях касиер-счетоводител в болницата в Казанлък, но вече 10 години съм безработна, разказа още жената.
Въпреки кризата, с бизнеса и синдикатите търсим възможности за подобряване на заплащането, включително и на браншово ниво, обясни Тотю Младенов. Той е категоричен, че благодарение на колективното трудово договаряне в редица предприятия, най-вече експортно ориентирани - като фармацията, металургията, химията, минната промишленост и енергетиката, заплатите са скочили доста през последните три години.
В Стара Загора министърът се срещна с представители на над 100 фирми от областта, които вече изпълняват проекти, получили финансиране по Оперативната програма Развитие на човешките ресурси, или проявяват интерес към възможностите, осигурявани от програмата.

Информация: вестник Новината

Още новини