Начало Новини Актуално Безработицата в България е под 9 процента

Безработицата в България е под 9 процента

Актуално
статистика

Безработицата в България към края на октомври 2010 г. е 8,92%, показва информация на Агенцията по заетостта. Намалението спрямо септември е с 0,11 процентни пункта. Разкриването на свободни работни места в реалния сектор и рязкото намаляване на обявленията за масови уволнения са причините за намаляването на безработицата, обясни министърът на труда и социалните грижи Тотю Младенов.

В бюрата по труда са регистрирани 330 371 безработни, като те намаляват с 4300 спрямо септември.
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова посочи, че за първи път от доста време се регистрира спад на безработицата сред младежите. Броят на безработните младежи до 29 години намалява с 280 човека и е 18 на сто от общия дял. Безработните над 50 години са с 38% по-малко.

Новите безработни, регистрирани в бюрата по труда, са 37 917. Постъпилите на работа през месеца са 23 354, като те нарастват значително спрямо септември - с 9 446, съобщава Investor.bg.

В реалната икономика през месеца са заявени чрез бюрата по труда 8 245 места. Най-много са обявени в преработващата промишленост, в търговията, в административни дейности, в образователната сфера и в строителството.

Още новини