Начало Новини Актуално Безработица и студ, ако Брикел спре работа

Безработица и студ, ако Брикел спре работа

Актуално

Стара Загора2000 души, работещи в Брикел ЕАД, ще останат на улицата. Още стотици други, свързани с обслужването на гълъбовското дружество (транспорт на работници, доставка на материали, резервни части, хранителни продукти и т.н.), също ще бъдат без работа. Стотици хиляди български граждани ще бъдат лишени от възможността да си осигурят от най-евтиното твърдо гориво - българските брикети.

Град Гълъбово, в това число училища, детски градини, болница и т.н., ще останат без топлоподаване. Пласментът на "Мини Марица-изток" ще бъде намален с 1 милион тона въглища (годишно). Милиони левове няма да влязат в републиканския бюджет под формата на ДДС, осигуровки, акциз и т.н. Отделно държавата ще трябва да харчи пари на данъкоплатците за преквалификация на енергетици и специалисти, работещи в единствената в България Брикетна фабрика, коментира вестник Старозагорски новини.
Това е на път да се случи, ако бъде изпълнено предписанието на зам.-министъра на околната следа и водите Евдокия Манева.
Въпросното й писмо е получено в "Брикел" ЕАД в понеделник и в него се казва, че от 1 септември т.г. следва да бъдат предприети необходимите действия за спиране на трите работещи големи горивни инсталации на ТЕЦ "Брикел" - първият източномаришки ТЕЦ, който на времето носеше името "Първа комсомолска". Писмото не е ултимативно, тоест има нюанс, че в зависимост от намеренията на оператора за привеждане на инсталациите съобразно нормативната уредба за околната среда, прекратяването на работата им може да е временно.
Намеренията на оператора, сиреч "Брикел" ЕАД, седмици преди въпросното писмо на Манева са били известни на МОСВ (б.р. - ние, медиите, също ги знаехме). А именно, че дружеството започва изграждането на сероочистваща инсталация (СОИ) и поетапна рехабилитация на три котела (т.нар. големи горивни инсталации) съобразно действащото в България екологично законодателство. За тази цел на 28 юли т.г. ръководството на "Брикел" е подписало договор с немска компания, която ще направи проекта за СОИ, ще осигури основното оборудване и последващ контрол. Финансирането за изграждането на сероочистката и рехабилитацията на ТЕЦ-а в размер на около 45 млн. евро също е осигурено. В "Брикел" вече е започнало разчистването на площадката за екологичното съоръжение, а даденостите сочат, че изграждането му ще приключи през март 2012 г. При това то ще бъде уникално за България, предвид заложената в проекта полусуха технология, гарантираща максимално очистване от отпадните производствени газове.
"Брикел" ЕАД е частно предприятие от времето на управлението на НДСВ и петгодишният му приватизационен договор вече е изтекъл. В него не е имало клаузи за изграждането на СОИ, а в съпътстващата я програма е записано, че държавата трябва да инвестира 15 млн. лева за гарантиране по-нататъшното развитие на брикетното производство, което не се е случило до този момент. Факт е, че в комплексното разрешително на дружеството е записано 20 000 часа на електроцентралата, броими от 1 януари 2008 г., но е факт също, че този лимит е бил определен още когато дружеството е било държавно. Това "наследство" от 20 000 часа пък е било възприето от частника като работа при пълно натоварване на електроцентралата в "Брикел", което във времето не се е случило и е станало повод за други аритметики. Така или иначе, въпросните 20 000 часа вече са изтекли, а още преди края им българското правителство депозира писмо в ЕК по околна среда с молба за удължаване на гратисния период на 5 български ТЕЦ-а (сред които и ТЕЦ "Брикел"), които не са успели да приведат инсталациите си съобразно европейското законодателство.
"За мен писмото на зам.-министър Манева е нормално, тъй като МОСВ стриктно си върши работата - наистина ние към днешна дата нямаме право да работим. Изненада ме за това, че представители на МИЕ и МОСВ са били в Брюксел, срещнали са се с ЕК по околната среда, получили са въпроси, на които ние отговорихме, а отговорите се чакат в рамките на м.септември т.г.", коментира вчера изп.директор на "Брикел" ЕАД Георги Златев. Пред медиите той изрази благодарност към премиера Бойко Борисов, който е подписал писмото до Европейската комисия.
Медиите от Стара Загора обаче така и не успяхме да си отговорим вчера защо преди ЕК да се произнесе, се произнася зам.-министър Манева. Още повече, че намеренията на "Брикел" са подплатени с договор за привеждането на мощностите им спрямо европейското законодателство.
Не можахме да намерим отговор и на въпроса какво значи временно затваряне на ТЕЦ "Брикел" до изграждането на СОИ, сиреч, кой ще плати за въпросното изваждане от експлоатация на ТЕЦ-а и Брикетна фабрика - Манева или данъкоплатците.
Питаме се какво ще стане с хилядите хора, получаващи препитание в "Брикел" и свързаните с тях фирми, извършващи помощни услуги? И със стотиците хиляди социалнослаби български граждани, които разчитат на гълъбовските брикети.
И най-важният въпрос: Кой може ще изкара от експлоатация една ТЕЦ, без значение дали тя работи на 10, 50 или 100 мегавата? Досега такъв прецедент е нямало в България. Както и прецедент за въвеждане в повторна експлоатация на временно спряна Брикетна фабрика.

Още новини