Начало Новини Актуално Безплатно излъчване на операта Кармен на Бизе в 40 европейски града, между които и Стара Загора

Безплатно излъчване на операта Кармен на Бизе в 40 европейски града, между които и Стара Загора

Актуално

Европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора прие поканата на организационния комитет от Валенсия, Испания да се включи в инициативата VIVA EUROPA 2010 JUNE 18TH – европейско културно събитие, посветено на обявената от Европейския парламент и от Европейския съвет 2010 за година за борба с бедността и социалното изключване.

Събитието предвижда пряко излъчване на операта „Кармен” на Жорж Бизе от Palau de les Arts Reina Sofia (Дворец на изкуствата „Кралица София”) във Валенсия на 18 юни 2010 от 21:00, на сцената на Античния Форум в Стара Загора. Общоевропейската кампания протича под патронажа на Ласло Андор - европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване. Проявата е определена като едно от най-значимите културни събития в календара на Европа за 2010 година.

От 80-те години на 19 век Кармен на Бизе е една от най-представяните опери в света. Историята разказва за различните романтични връзки на Кармен - красива и огнена млада жена, представител на бедните и социално изключени роми.

Откритото представяне на Кармен се предлага безплатно на всички европейски градове чрез едновременно излъчване на живо. Над 40 европейски града – от Саласпилс, Латвия до Борнемут, Англия, през Валета, Малта и Стара Загора, България приеха предложението и ще участват в това обединяващо събитие.

Целта на проявата е да представи по-голяма публичност на борбата с бедността и социалното изключване и да насърчи по-широкото участие на общински власти, отделни граждани и граждански организации в тази инициатива.

По време на антракта президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще се възползва от възможността да се обърне към зрителите и да акцентира върху нуждата от общи усилия в борбата срещу бедността и социалното изключване.  „Нашата Европа е място, където всеки може да живее и да участва независимо от произход, доходи, образование или местоживеене”.

Благодарение на Булсатком АД, Европа Директно – Стара Загора успя да осигури приемането на спътниковия сигнал. Община Стара Загора предостави възможността да бъде използван Античния Форум в Стара Загора като място, на което ще се проведе събитието. Държавната Опера Стара Загора от своя страна подсигури техническата част, предоставяйки своя озвучителна и прожекционна техника, чиито параметри безпроблемно покриват изискванията за качество на звука и картината.

По този начин европейският информационен център Европа Директно – Стара Загора ще може да предостави възможността на всички граждани на Стара Загора да се почувстват съпричастни с идеите на Европейския съюз и да споделят една европейска лятна вечер, изпълнена с музика, театър, технология и мита на „Кармен”. За да могат не само да мислят Европа, но и да почувстват Европа, така както хиляди други в повече от 40 града на стария континент ще го сторят заедно с тях, по същото време. А един град като Стара Загора с утвърдени традиции и почитатели на оперното и балетното изкуство заслужава подобен спектакъл!

опера

* * *

VIVA EUROPA е европейско културно събитие, което ще се проведе на 18 юни и се предлага за безплатно публично излъчване в Европа. Събитието е част от 2010 Европейска година за борба с бедността и социалното изключване.

Събитието включва представление на световноизвестната опера на Бизе Кармен в Двореца на културата “Кралица София” във Валенсия, Испания, което ще бъде излъчвано едновременно в 40 европейски града. Това представление е резултат на обединените усилия на културните институции и администрацията на Валенсия, участието на Зубин Мехта, Хелга Шмит, Карлос Саура и други, и с подкрепата на изключителните музиканти от оркестъра на Валенсия.

Европейските власти предприемат множество инициативи като част от Европейската година 2010, за да повишат обществената осведоменост относно бедността и социалното изключване и да насърчи участието на граждански и обществени организации и на гражданите като цяло.

От 80те години на 19 век Кармен на Бизе е една от най-представяните опери в света и заема централно място в оперните репертоари. Историята се развива в Севиля, Испания около 1830 г. и разказва за различните романтични връзки на Кармен - красива и огнена млада жена, представител на бедните и социално изключени роми. Нейните срещи с войник и с бикоборец, и двамата представители на традиционното испанско общество, представят драматична и универсална история за любов и отчаяние.

Откритото представяне на Кармен се предлага безплатно на всички европейски градове чрез едновременно излъчване на живо. Над 40 европейски града – от Саласпилс, Латвия до Борнемут, Англия, до Валета, Малта приеха предложението и ще участват в това обединяващо събитие.

Целта на събитието е да представи по-голяма публичност на борбата с бедността и социалното изключване и да насърчи по-широкото участие на общински власти, отделни граждани и граждански организации.

Видео послание от Брюксел

По време на антракта президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо ще се възползва от възможността да се обърне към зрителите и да акцентира върху нуждата от общи усилия в борбата срещу бедността и социалното изключване.

Също така той ще отбележи, че европейските градове имат ключова роля в борбата с бедността и социалното изключване и в подпомагането на най-уязвимите членове на обществото. „Нашата Европа е място, където всеки може да живее и да участва независимо от произход, доходи, образование или местоживеене”.

Посланик на Европейската година

Посланик на Европейската година на събитието във Валенсия ще бъде г-жа Таша де  Васконселос. Кариерата на г-жа Васконселос включва богат опит в хуманитарни дейности, включително специални мисии за Детския фонд на Нелсън Мандела в Южна Африка и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. През 2006 г. тя създава своя собствена организация - AMOR – Aide Mondiale Orphelins Réconfort (Глобална помощ за децата – сираци). През 2009 тя беше официален посланик на института Пастьор – всепризнатия международен лидер в медицинските изследвания.

Г-жа Васконселос ще присъства във Валенсия и ще бъде на разположение за интервюта. (Моля, свържете се с медийния отдел за уговаряне на интервю.)

 

* * *

Какво е Европейска година?

Всяка Европейска година е посветена на повишаването на осведомеността за определена тема, която е от значение за европейските граждани. Каквато и да е темата, Европейската година представя възможност за обмяна на най-добри практики, за стимулиране на дебат относно политиката, както и да се създадат полезни и трайни връзки из цяла Европа. Тя е също така призив за политически ангажимент на цялото общество.

Европейската година дава възможност на гражданското общество и всички заинтересовани страни да развиват свои собствени дейности.

Кой е инициаторът?

Европейската година е инициатива на Европейския парламент и Съвета на министрите. Европейската комисия има водеща роля да осигури изпълнението на националните приоритети и целите на Общността. Европейската година се осъществява в партньорство с голям брой участници на всякакво ниво – от местно до европейско.

Как се стигна до решението да се обяви 2010 за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване? Финансовата криза ли беше причината?

Борбата с бедността и социалното изключване е от ключово значение за постигане целите на ЕС за подобряване на социалната сплотеност, постигане на икономически растеж, създаване на повече и по-добри работни места. Решението да се обяви 2010 за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване беше прието преди икономическата криза. С рязкото увеличаване на безработицата, което много страни преживяват през последната година обаче, нараства повече от всякога и броят на обедняващите хора, така че Годината се провежда в значим момент.

Какви събития ще видим?

На европейско ниво очакваме да видим конференции и комуникационни дейности с голяма публичност, художествени инициативи и конкурси за журналисти. В 29-те участващи страни ще се проведат събития на регионално и местно ниво.

В ЕС и на национално ниво във всяка държава-членка ще се проведат специални седмици, посветени на темата, както и културни и спортни дейности.

Ще има ли кампанията някакъв действителен ефект върху бедността и социалното изключване?

Да, ще има! Промяната може да дойде само с помощта на стимулиращ дебат. Европейската година ще се опита да разгради стереотипите и ще постави темата за бедността и социалното изключване в центъра на медийното внимание нашир и надлъж в ЕС.

Обновеният дебат по тези въпроси ще помогне на ЕС и държавите-членки да разработят нови политики за подобряване живота на хората, страдащи от бедност и социално изключване, ще даде нов тласък на борбата с бедността, ще създаде и укрепи нови партньорства.

Какъв е бюджетът и има ли той значима стойност?

Европейска година 2010 разполага с бюджет от 17 милиона евро. Досегашният опит с провеждането на Европейски години сочи, че изразходването на такава сума представлява добра и дългосрочна инвестиция. Целта е да се създадат благоприятни условия, така че правителствата и другите заинтересовани страни да бъдат окуражени да се борят с бедността и социалното изключване с обновени сили и ентусиазъм.

Какво са Националните изпълнителни органи и каква е тяхната роля?

Всяка държава-членка е определила Национален изпълнителен орган. Националният изпълнителен орган е отговорен за изготвяне на национални програми в рамките на Европейската година. Националната програма включва приоритети и изтъква дейностите, което ще се провеждат през годината. Националният изпълнителен орган са административни власти или техен еквивалент и те избират национални дейности, които да предложат за финансиране от ЕС. Националният изпълнителен орган ще работи тясно с организациите на гражданското общество, социалните партньори, регионалните и местни власти, органите, които представляват интересите на хора, страдащи от бедност и социално изключване.

Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване в България

Националният изпълнителен орган за България е Министерство на труда и социалната политика. Средствата в размер на 1 065 460 лева за реализацията на годината са осигурени от държавния бюджет и от бюджета на Европейския съюз.

Част от мерките по годината предвиждат организацията на срещи на засегнатите хора, за да участват пряко във вземането на решения и генерирането на идеи. Детската бедност и ограничаването на предаването на бедността между поколенията, включването на най-отдалечените от пазара на труда, равният достъп до услуги, образование, здравна грижа, култура, спорт, преодоляването на дискриминацията и социално включване на уязвими етнически групи и хората с увреждания и равенството на половете са приоритетните теми за България в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

Дейностите включват провеждането на изследване и анализ по въпросите на бедността и социалното изключване, иновативни инициативи, разработване на местни планове за борба с бедността и социалното изключване, както и провеждането на конференции, семинари, кръгли маси, срещи и дебати, които да дадат възможност на всички партньори и заинтересовани страни да участват.

 

 

Още новини