Начало Новини Актуално Безплатните закуски - в ръцете на кабинета

Безплатните закуски - в ръцете на кабинета

Актуално

Решението какви ще са безплатните закуски в училищата ще се вземе на заседание на Министерския съвет. На него би следвало да се утвърди Националната програма за чаша топло мляко и здравословна закуска, съобщиха от пресцентъра на правителството. Материалите за заседанията се получават до сряда на предишната седмица. За следващата не сме получени такива материали, т.е. все още няма яснота.

След като проблемът се разисква и се вземе необходимото решение, ще се приеме постановление за изпълнение на Държавния бюджет, което ще бъде поместено в Държавен вестник, пише вестник Старозагорски новини.
От пресцентъра на просветното министерство заявиха, че от края на миналата година при тях се намират поименните списъци на учениците от съответните училища и детски градини на общините, които имат право да получават безплатни закуски. Обобщените цифри са предоставени на вниманието на Финансовото министерство и дотам. След като с акт на Министерския съвет се утвърди Националната програма, казусът ще има развитие.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора предполага, че програмата ще продължи и през настоящата календарна година, но вероятно на проектен принцип.
"Директорите на всички училища и детски градини са наясно, че Националната програма за топло място и закуска в края на 2009 година успешно приключи - уточни Пенка Чавдарова, главен експерт финансово-стопанско и информационно обслужване в отдел "Образование" на Община Стара Загора. - В началото и на четирите предишни години все имаше забавяне, но в същото време със сигурност знаехме, че програмата ще се изпълнява. От направените сондажи с Министерството на образованието е ясно, че решението ще дойде от Министерския съвет. Оттук насетне директорите, като разпоредители на бюджетите, могат да предприемат различни действия въз основа на средствата, с които разполагат. За нас проблемът стои най-сериозно в селските училища, където преобладаващите ученици са от ромски произход и за тях една закуска е от изключителна важност. Прави чест на някои директори, които използват преходния остатък, за да осигурят на възпитаниците си очакваните от тях закуски."
Г-жа Чавдарова съобщи, че все още просветното министерство не е превело и средствата по Програма "Кариерно развитие", според която старшите учители получават месечна добавка от 50 лв., а главните - от 100.
При направената проверка стана ясно, че някои директори поемат риска да продължат "да хранят" учениците си. В СОУ "Максим Горки" събират от подгответата и децата от първи до четвърти клас по 50 стотинки за закуска, а остатъкът до действителната стойност се заплаща от бюджета на училището. Такъв е подходът и в VI ОУ "Св. Никола", където организирано се осигуряват закуски на всичките 958 ученици от подготвителните групи до осми клас, като режийните са от училищния бюджет.
В IV ОУ "Кирил Христов" ръководството е уведомило родителите, че програмата е спряна и всяко дете може да си купува топла закуска, мляко, сок и други позволени храни от павилиона, който се намира в сградата на училището, или да си носи от къщи.
През 2009 г. от бюджета на държавата бяха отпуснати 1 260 289 лв. за безплатни закуски на 15 616 деца от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас в Старозагорска област.

Още новини